Kryptokjendis står bak ny smartmobil

PGP-skaperen skal bringe privatlivet tilbake.

Blackphone som Geeksphone og Silent Circle står bak, lover bedre personvern enn andre smartmobiler og regnekraft på høyde med de beste. Spesifikasjonene er dog ennå ikke kjent.
Blackphone som Geeksphone og Silent Circle står bak, lover bedre personvern enn andre smartmobiler og regnekraft på høyde med de beste. Spesifikasjonene er dog ennå ikke kjent. Bilde: Blackphone
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2014 - 09:30

Mens de fleste inntil nylig kanskje tok personvernet sitt som litt for gitt, har avsløringene fra Edward Snowden om omfanget av overvåkningen som NSA og andre driver med, fått mange til å tenke seg om på nytt. Aldri før har vel interessen for personvernløsninger vært høyere enn nå.

Timingen er derfor glimrende når spanske Geekspone i samarbeid med Silent Circle nå skal tilby en smartmobil hvor det loves at hovedprioriteten er privatliv, personvern og kontroll.

Geeksphone er en liten aktør som nok er mest kjent for å satse på Firefox OS, men selskapet har også også levert Android-baserte enheter. Silent Circle tilbyr krypterte telefoniløsninger til smartmobiler, nettbrett og pc-er. President og medgründer i Silent Circle er Phil Zimmermann, som i 1991 skapte krypteringsløsningen Pretty Good Privacy (PGP). Det er ikke kjent om noen har greid å knekke PGP.

PGP-skaperen Phil Zimmermann. <i>Bilde: Silent Circle</i>
PGP-skaperen Phil Zimmermann. Bilde: Silent Circle

Det at Zimmermann er med på laget som står bak den kommende smartmobilen, som kalles for Blackphone, bidrar i alle fall til å gi den mer oppmerksomhet.

Det er foreløpig ikke så mye som er kjent om selve telefonen. På Blackphone-nettstedet heter det at telefonen skal være ulåst og fungere hos alle GSM-operatører. Den skal ha en ytelse på høyde med det beste fra andre mobilprodusenter.

Operativsystemet er en spesielt tilpasset utgave av Android som kalles for PrivatOS. Det leveres «uten de vanlige kompromissene», heter på det på Blackphone-nettsteder.

På telefonen skal det være installert de verktøy som er nødvendige for at brukeren skal kunne ta kontroll over sin mobile tilstedeværelse og digitale fotavtrykk. Den skal sikre at ingen kan holde øye med brukeren uten brukerens kunnskap.

Blant annet skal bruken kunne ringe og motta sikre telefonsamtaler, utveksle sikre tekstmeldinger og utveksle og lagre sikre filer. Det loves også sikre videosamtaler, anonym bruk av nettleseren og aktiv bruk av VPN.

Blackphone skal kunne forhåndsbestilles fra og med den 24. februar, da telefonen sannsynligvis blir avduket under Mobile World Congress i Barcelona.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.