JUSS OG SAMFUNN

Kryptoknekker hadde idealistiske motiver

Dmitry Sklyarov sa i retten at motivet for å bryte kopibeskyttelsen til Adobe, var å gi forbrukere anledning til å ta personlige kopier.

10. des. 2002 - 11:07

Dmitry Sklyarov, russisk kryptograf og doktorgradsstudent, ble arrestert av FBI etter et foredrag i USA i fjor sommer, for å ha brutt kopibeskyttelsen til Adobes e-bokformat, i strid med den kontroversielle loven DMCA - Digital Millennium Copyright Act. Denne loven kriminaliserer ethvert forsøk på å bryte kopibeskyttelsen på digitalt distribuert åndsverk, selv om kopibeskyttelsen hindrer kjøperen fra å ta kopier til privat bruk. Sklyarov ble først siktet og varetekstfengslet, men inngikk siden en avtale med FBI der han lovet å stille opp som vitne i en rettssak mot hans arbeidsgiver, ElcomSoft Ltd, som solgte hans e-bokknekker fra sitt nettsted.

Les også

Etter mye om og men - blant annet fordi Sklyarov og ElcomSoft-sjef Alex Katalov først ble nektet innreisetillatelse til USA under henvisning til skjerpede sikkerhetsbestemmelser som følge av terrorangrepene mot USA 11. september i fjor - kom rettssaken endelig i gang i forrige uke. Retten viste videoopptak av avhør av Sklyarov i forrige uke, og i ble både han og Katalov kryssforhørt som vitner.

Sklyarov forklarte at hensikten med programmet var å la brukere ta personlige kopier av e-bøker de hadde kjøpt, slik at de kunne lagre sikkerhetskopier av originalen, skrive ut bestemte sider, eller overføre e-bøker til leseapparater for blinde. Han sa at han var klar over at programmet kunne misbrukes til å massedistribuere ulovlige kopier, men at det ikke var hans hensikt å bidra til slikt.

Sklyarov ble konfrontert med uttalelser i foredraget sitt på hackersamlingen Defcon, rett før han ble arrestert, der han advarte e-bokforleggere mot å "sette seg selv i fare" ved å stole på usikker programvare fra leverandører som Adobe. Sklyarov forklarte at hans programvare avslørte sikkerhetshull i kopibeskyttelsen, og at forbrukere har rett til å vite hvilke kopibeskyttere som er sikre, og hvilke som ikke er det.

Aktor spurte Sklyarov om det var sant at han ikke var opptatt av om kopiknekkerprogrammet brøt amerikanske lover. Svaret var enkelt: "Det er sant," sa Sklyarov.

Det var lett for ElcomSofts forsvarer å argumentere mot aktoratets påstander om at selskapet tilhører en internasjonal undergrunn av hackere. Han fikk nemlig daglig leder Katalov til å redegjøre for selskapets referansekunder. På listen finnes både Adobe og USAs justisdepartement.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.