Kryptokrav kan holde Centrino ute av Kina

Intel sier de ikke vil greie å oppdatere Centrino med det særkinesiske kryptokravet innen fristen 1. juni.

Intel sier de ikke vil greie å oppdatere Centrino med det særkinesiske kryptokravet innen fristen 1. juni.

Teknologidirektør Pat Gelsinger i Intel har vært på flere dagers besøk i Kina. Blant emnene han har diskutert med kinesiske myndigheter, er den nye kinesiske regelen om at all datakryptering for trådløse nettverk må følge en protokoll som kineserne selv har utviklet, kalt WLAN Authentication and Privacy Infrastructure (WAPI). Kina er det eneste WTO-landet som insisterer på å ha en annen kryptering enn den internasjonale standarden. I forrige uke skrev tre amerikanske regjeringsmedlemmer et brev der de anbefaler Kina å trekke WAPI tilbake. Noe av bakgrunnen er ordninger som gir kinesiske bedrifter enerett til teknologien.

    Les også:

Kina krever at all WLAN-teknologi som selges i landet fra og med 1. juni skal være WAPI-kompatibelt. Ifølge Wall Street Journal skal Intel være i ferd med å informere kinesiske PC-leverandører og andre kunder at de ikke vil være i stand til å levere en WAPI-konform utgave av Centrino-teknologien innen fristen.

Centrino er Intels teknologi for PC-er med integrert trådløst nett, prosessor med lavt energiforbruk og flere finesser for å øke batterilevetiden. Det utgjør en av selskapets største satsinger noensinne.

En talsperson for Intel har uttalt at det foregår samtaler med kinesiske myndigheter om saken. Intels ingeniører skal ha prøvd i tre måneder for å forene Centrino med WAPI. Problemene med interoperabilitet, programvarestøtte og utlegging er store, og de har ikke greid å finne en tilnærmingsmetode som kan forene Intels egne kvalitetskrav med det kinesiske pålegget.

Følgen ser foreløpig ut til å være at PC-er med Centrino-teknologi vil måtte trekkes fra det kinesiske markedet etter 1. juni.

Til toppen