FINTECH

– Kryptovaluta kan gi Internett-kollaps

Den internasjonale oppgjørsbanken med hard dom over digitale valuta.

cryptocurrency equipment mining money electronic finance coin
cryptocurrency equipment mining money electronic finance coin Foto: Colourbox/29840755
20. juni 2018 - 12:20

Kryptovaluta er i sterk vekst, tross visse problemer, men mange er fremdeles skeptiske til fenomenet. Blant skeptikerne finner vi Den internasjonale oppgjørsbanken (BIS), en organisasjon som samler 55 av verdens sentralbanker.

BIS slapp nylig en lengre rapport om kryptovaluta hvor organisasjonen kommer med en ganske knusende dom over fenomenet. I rapporten heter det blant annet at virtuelle valuta potensielt kan føre til intet mindre enn Internett-kollaps.

Det begrunnes med at kommunikasjonsvolumet knyttet til verifikasjon av transaksjoner etter hvert vil bli så stort at bare superdatamaskiner vil kunne holde tritt, og som et resultat vil Internett kunne komme til en full stopp med alvorlige konsekvenser for millioner av brukere, tror BIS.

Kapasitetsproblemer

I tillegg mener organisasjonen at lagringskapasitet er et annet stort problem knyttet til virtuelle valuta, da dette legger hindringen i veien for skalerbarheten til slike valuater.

– For å prosessere det antallet digitale transaksjoner som i dag håndteres av et utvalg nasjonale betalingssystemer, selv under optimistiske forutsetninger, vil størrelsen på transaksjonsregisteret vokse til mer enn lagringskapasiteten til en smarttelefon i løpet av dager, mer enn kapasiteten til en PC i løpet av uker og mer enn kapasiteten til servere i løpet av måneder, skriver BIS i rapporten.

Organisasjonen peker på at størrelsen på Bitcoin-blokkjeden vokste med 50 GB det siste året, og er nå på cirka 170 GB. BIS tror problemer kan inntreffe når dette tallet nærmer seg terabyten.

Blant de andre problemene med teknologien nevnes også den manglende stabiliteten til kryptovaluta, som BIS mener har sammenheng med fraværet av en sentral aktør med mandat til å garantere valuataenes stabilitet. Der sentralbanker kan stabilisere verdien på valutaene ved å justere pengemengden i tråd med transaksjonsetterspørselen, påvirkes verdien på kryptovaluta direkte av de hyppige svingningene i etterspørselen siden mengden er forhåndsbestemt.

Les også: Bitcoin har mistet halvparten av verdien sin bare i år »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.