BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kubas televerk tjener godt på USA-boikott

230 millioner kroner tjente det kubanske televerket på USAs 30 år gamle boikott av den karibiske øystaten i første halvår. For kubansk-amerikanere er det bare telefonen som er lovlig, all annen kontakt med kubanere er forbudt for amerikanske borgere.

Frode Eriksen
12. sep. 1997 - 16:23

Den amerikanske boikotten av Kuba fungerer ikke alltid etter intensjonen. Amerikanere som ønsker kontakt med sine venner og familie på Kuba får ikke lov av amerikanske myndigheter til å holde kontakten på noen annen måte enn via telefonen, noe det statlige televerket på Kuba tjener penger på.

En spesiallov "The Cobal Democracy Act" regulerer blant annet alle amerikanske borgeres tillatte forhold til øystaten. Spesialloven pålegger enhver borger i USA å rapportere til Kongressen alle pengebeløp som betales til Kuba.

I en rapport til Kongressen, skriver president Bill Clinton at amerikanske myndigheter under internasjonale telekom-avtaler har betalt USD 31.143.432 for første halvår, som betaling for bruk av det kubanske telenettet. Teknisk sett skal kubanske myndigheter gjøre det samme, når kubanere ringer til USA og benytter det amerikanske telenett, men den trafikken er forsvinnende liten.

Åtte amerikanske telekomselskap har fått lisens til å inngå avtaler om teleforbindelser til Kuba, etter strenge vilkår satt av Kongressen.

Den største teleoperatøren til Kuba er AT&T, som står for vel USD 14 mill av totalsummen på USD 31 millioner. WilTel Inc er nummer to med USD 5 millioner, Global One (Sprint) kommer på tredje plass med i underkant av USD 5 millioner, mens MCI betaler USD 4 millioner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.