Kulturdepartementet truer med å anmelde Dagbladet.no

Kultur- og kirkedepartementet truer med å anmelde Dagbladet til politiet for brudd på loven om pengespill.

Bakgrunnen er konkurransen "Mitt Drømmelag" som har vært en del av tilbudet på sportssidene til Dagbladets nettavis,som DB Medialab står bak. Konkurransen var knyttet til fotballkampene i årets norske tippeliga.

Deltakerne lekte manager og konkurrerte om å sette sammen et lag av 15 spillere, derav flest mulig som fikk mange poeng på Dagbladets spillerbørs. For å være med måtte deltakerne betale 110 kroner, eventuelt 99 kroner ved bruk av "elektronisk lommebok".

Premien til "Årets manager" var en tur for to personer til England. "Månedens manager" fikk en spesialutgave av den norske landslagstrøya, og "rundens manager" vant en t-skjorte med trykk og logo.

I et brev til Dagbladet konkluderer Kulturdepartementet med at dette er forbudt. Departementet viser til paragraf 1 i lov om pengespill., og at bare Norsk Tipping kan drive med slik virksomhet.

"Etter departementets vurdering innebærer konkurransen et tilbud om pengespill i forbindelse med idrettskonkurranser i Norge. Det vises til at deltakerne må betale for å være med i konkurransen og at gevinsten har en økonomisk verdi, samt at konkurransen knyttes til Tippeligaen," heter det i brevet.

- Vi synes dette er tåpelig, sier redaktør Esten O. Sæther i DB Medialab.

Han mener Dagbladet har tilbudt et "kunnskapsspill", og påpeker at konkurransen "Mitt Drømmelag" ble avsluttet samtidig med årets tippeliga. I stedet er det nå en ny konkurranse på sportssidene i Dagbladets nettavis. Den kalles "Manager 2003", og er knyttet til Premier League, den engelske toppserien. Prisen for å delta er nå 149 kroner, eller 119 kroner med "elektronisk lommebok". "Årets manager" - den beste etter 22 runder - vinner en tur for to til Champions League-finalen på Old Trafford i mai neste år.

Esten Sæther opplyser at denne konkurransen ikke blir forandret på grunn av Kulturdepartementets brev og trusselen om politianmeldelse. Han påpeker at dette brevet handler om konkurransen "Mitt Drømmelag", som allerede er avsluttet.

Avdelingsdirektør Eivind Tessaker i KKD sier til NTB at departementets avgjørelse "tar utgangspunkt i generelle regler som også vil gjelde for andre tilbud". Samtidig gjør han det klart at den nye konkurransen, "Manager 2003" må gjøres til gjenstand for "en konkret vurdering" før han vil si om også den rammes av loven om pengespill.

Dermed ser det ut til at Dagbladet foreløpig unngår politianmeldelse fra Kultur- og kirkedepartementet - inntil det eventuelt kommer en ny klage, og en ny vurdering av lovligheten av denne typen konkurranser.

Til toppen