BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kun Apple Pay får bruke NFC-brikken

Er ikke tilgjengelig for tredjepartsapper til iPhone 6.

Kontaktløs betaling med iPhone 6 eller 6 Plus, samt etter hvert også Apple Watch, vil i første omgang kun være tilgjengelig i USA, hvor løsningen kommer til dekket bord. Ifølge Apple er det over 200 000 butikker og andre brukersteder som allerede i dag tilbyr kontaktfri betaling med eksisterende smartmobiler eller betalingskort med innebygd NFC-støtte.
Kontaktløs betaling med iPhone 6 eller 6 Plus, samt etter hvert også Apple Watch, vil i første omgang kun være tilgjengelig i USA, hvor løsningen kommer til dekket bord. Ifølge Apple er det over 200 000 butikker og andre brukersteder som allerede i dag tilbyr kontaktfri betaling med eksisterende smartmobiler eller betalingskort med innebygd NFC-støtte. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. sep. 2014 - 08:10

Blant de potensielle nyhetene som på forhånd var visse forventninger til ved de nyeste iPhone-modellene, var om smartmobilene nå ville få støtte for den kortrekkende kommunikasjonsteknologien NFC, som stort sett alle andre moderne smartmobiler støtter.

Mange, blant annet Telenor, uttrykte stor glede etter at Apple bekreftet at iPhone 6 og 6 Plus vil leveres med NFC-støtte.

Men nå kan ting tyde på at enkelte har gledet seg litt for tidlig.

I en e-post til Cult of Mac opplyser en talskvinne for Apple at NFC-brikken i disse enhetene kun vil kunne brukes sammen med Apples egen betalingsløsning, altså nye Apple Pay.

En talsperson for RapidNFC, sier til PC Advisor at det per dags dato ikke er noe programmeringsgrensesnitt (API) for NFC tilgjengelig for tredjepartsutviklere i iOS 8 GM (Gold Master) SDK, som allerede er tilgjengelig.

I praksis betyr dette at andre leverandører av betalingsløsninger ikke vil kunne støtte Apples implementering av NFC til berøringsfri betaling, i alle fall på kort sikt. Det vil heller ikke være mulig for de fleste utviklere å lage apper som bruker NFC til annen funksjonalitet, for eksempel i forbindelse med billettering, inngangskontroll, filoverføring og en hel del annet. I alle fall på kort sikt.

Fullt mulig

Ifølge Cult of Mac vil ikke Apple si noe om selskapets eventuelle planer om å tilby API-tilgang til NFC-funksjonaliteten i framtiden. Men trolig er det bare en programvareoppdatering som skal til.

Nyhetstjenesten antyder dog at spesielt utvalgte leverandører likevel kan ha fått spesiell tilgang til NFC-funksjonaliteten allerede, siden Apple har demonstrert at telefonene kan brukes til å låse opp døren på et hotellrom.

MacRumous siterte før helgen en låst artikkel i Financial Times hvor to ikke navngitte kilder i finansbransjen forteller at Apple krever 1,5 promille i gebyr for alle kjøp som skjer med Apple Pay, altså 15 øre per hundrelapp.

Mange, men ikke alle som tilbyr betalingsapper til smartmobiler, krever gebyr for transaksjonene. Andelen Apple etter alt å dømme vil kreve, er såpass lav at det nok ikke er inntektene fra den som er årsaken til at selskapet ikke slipper til konkurrerende betalingstjenester. En mulighet som nevnes i PC Advisors artikkel, er at Apple kommer til å åpne opp NFC-funksjonaliteten for andre når Apple Watch kommer på markedet, altså i begynnelsen av 2015. Også denne skal ha NFC-støtte.

Det er uklart når Apple Pay kommer til Europa, hvor det ifølge norske Visa Europe skal være omtrent 1,7 millioner brukersteder som har støtte for kontaktløs betaling. En oversikt over mange av de norske finnes her.

Oppdatert 18.09.2014: Misforståelse om at RapidNFC har levert NFC-brikken i iPhone 6 er fjernet. Trolig er det NXP som har levert brikken.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.