ANALYSER

Kun Cray utfordrer IBM på supermaskintoppen

Det er kommet en ny liste over verdens raskeste supermaskiner. Frafallet er stort fra den forrige.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. juni 2007 - 07:33

Den 29. utgaven av den halvårlige TOP500-listen over verden raskeste superdatamaskiner ble offentliggjort denne uken. Helt på topp ligger for fjerde gang på rad IBMs BlueGene/L System, som er installert ved Lawrence Livermore National Laboratory i Livermore, California. Dette systemet har en målt ytelse på 280.6 teraflops - billioner flyttallsoperasjoner per sekund.

Systemet som nå ligger på andre plass, Oak Ridge National Laboratorys Cray XT4/XT3-baserte Jaguar-system, har klatret oppover listen siden sist, da det lå på tiende plass. En oppgradering har økt ytelsen fra 45,3 til 101,7 teraflops. Dermed skyves et annet Cray-system, NNSA/Sandia National Laboratories' Red Storm ned på andre plass. Dette systemet har en målt ytelse på 101,4 teraflops.

De raskeste superdatamaskinene i Europa finnes forsatt i Spania og Tyskland og innehar henholdsvis niende og tiende plassen.

    Les også:

Minimumsytelsen for å komme med på dagens liste er 4,005 teraflops. Dette er en kraftig økning siden i november i fjor, da 2,737 teraflops var tilstrekkelig. Dette betyr at 284 av systemene som var med på topp 500-listen i november, nå er skjøvet ut. Dette er den største utskiftingen som har skjedd siden listen ble etablert.

Den totale ytelsen til alle systemene på listen har nå nådd 4,92 petaflops. For et halvt år siden var tallet 3,54 petaflops, mens det var 2,79 petaflops for et år siden.

Drøyt halvparten av systemene, 289, benytter nå Intel-prosessorer, noe som er en liten oppgang siden sist. På andre plass følger AMD-prosessorer, som benyttes i 105 systemer, en liten nedgang siden sist. Deretter følger IBM Power-prosessorene, med 85 systemer - også det en liten nedgang.

De fleste av systemene, 373 i tallet, er basert på klyngearkitektur. 127 benytter Infiniband for å koble sammen nodene i klyngen, mens 207 benytter Gigabit Ethernet.

Selv om IBM har flest systemer i toppen, 23 av de 50 raskeste, er det HP som har flest systemer totalt sett. 40,6 prosent av systemene er levert av HP, mens 38,4 prosent er levert av IBM. Deretter følger Dell på 4,8 prosent.

De aller fleste av systemene, 281, befinner seg i USA. Men den europeiske andelen er i vekst. 127 av systemene finnes i europeiske land. Tallet for et halvt år siden var 95. 43 av systemene finnes i Storbritannia, mens to finnes i Norge - på henholdsvis 151. og 201. plass. Det nye systemet til Universitetet i Bergen er ikke bygget ennå og er dermed ikke med på listen denne gang. Men hvis den faktiske ytelsen er i nærheten av den teoretiske på mer enn 50 teraflops, ville maskinen ha havnet på en 14. plass på dagens liste.

Gjennomsnittsalderen på systemene er bare 14 måneder, og 60 prosent er blitt installert eller oppgradert i år.

389 av systemene benytter et Linux-basert operativsystem. 60 benytter et Unix-system mens 42 benytter en blanding av flere operativsystemer. Bare tre av systemene benytter Mac OS X, mens Windows kun benyttes av to.

En oversikt over hva maskinene faktisk brukes til, finnes her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.