JUSS OG SAMFUNN

Kun for Canal Digital-kunder

Når den planlagte nordiske betal-TV kanalen Nordik kommer på lufta, vil bare kunder av Canal Digital ha mulighet til å ta inn signalene. Konkurrenten ViaSat sitter foreløpig med skjegget i postkassa, men nekter å gi opp kampen om distribusjonen.

Hilde Nyman
3. mai 1999 - 15:02

En ny nordisk betal-TV-kanal kommer sannsynligvis på lufta i løpet av neste år. Konseptet som digi.no har skrevet om tidligere (se peker til relatert sak nedenfor eller i margen til høyre), gjelder arkivmateriale fra de nordiske allmennkringkasterne som skal selges som en egen kanal til seere i de nordiske land.

NRK, SVT (Sveriges Television), DR (Danmarks Radio), RUV (Island) og YLE (Finland) har også med distributøren Canal Digital som partner i prosjektet, som har fått navnet Nordik. Kanalen skal lanseres som tilbyder av "det beste av det nordiske"...

Bjørn Suhrke i NRK Aktivum forteller at det ikke er helt spikret hvordan kanalen skal legges opp, men tanken er at alle abonnenter skal kunne få arkivmateriale fra alle de nordiske land.

- Vi har diskutert å ha seksjonerte versjoner for hvert land, men vi går for en felles kanal. En betal-TV-kanal er ikke avhengig av at alle seere vil se det samme, understreker han.

Suhrke bekrefter at siden Canal Digital er samarbeidspartner, er det kun dette selskapet som er tenkt å distribuere Nordik.

- Det er naturlig nok kun Canal Digital vi har operert med som distributør så langt, sier Suhrke til digi.no.

Konkurrenten ViaSat, som er eid av Modern Times Group (MTG), lar ikke dette faktum forbigå i stillhet. Nylig "vant" de en sak i det norske Konkurransetilsynet der TV 2 prøvde å inngå en eksklusiv distribusjonsavtale med Canal Digital.

I den sammenhengen valgte NRK å inngå avtaler med både ViaSat og konkurrenten om distribusjon av NRK1 og TO. I Nordik-sammenheng stiller det seg altså annerledes for statskanalen.

- Jeg har vanskelig for å tenke meg at allmennkringkastingskanaler skal kunne distribuere med kun én av to distributører, men vi har ikke begynt noen samtaler med dem. Vi får se, men denne saken har også et konkurranserettslig punkt, understreker Peder Ramel, som er visepresident i ViaSat Broadcasting.

Ramel har ansvaret for ViaSat på nordisk basis. Han bekrefter at de kommer til å ta et initiativ i denne saken for å også bli distributør av den nye betal-TV kanalen.

- Det er klart vi vil ta et initiativ, men det er langt fram til kanalen kommer på lufta, så det haster ikke, sier Ramel.

- Det ville overraske meg kolossalt om kun Canal Digital fikk lov til å distribuere signalene. Konkurransemyndighetene i Norge har jo i en liknende sak uttalt seg om TV2s avtale om distribusjon; de fikk ikke lov til kun å distribuere signalene med Canal Digital, sier han.

At Canal Digital er oppført som en samarbeidspartner, synes Ramel ikke er problematisk før selskapet eventuelt er medeier i kanalen.

- Jeg vet ikke hva slags avtale de har. Så vidt jeg vet omfatter samarbeidet kun distribusjon. Hadde de vært deleiere ville det vært merkelig at en allmennkringkastingskanal skulle binde seg opp til kun én distributør, sier Ramel.

At Canal Digital kun skal distribuere signalene, stemmer ikke med opplysninger digi.no har tidligere fått opplyst fra NRK.

I tillegg til de nordiske statlige kringkasterne, skal Canal Digital være hanket inn på eiersiden (pluss noen finansielle investorer).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.