Kun GSM i Kina

Tilhengerne av mobilteknologien CDMA har kanskje møtt sitt største nederlag noen sinne etter at myndighetene i verdens største mobilmarked, Kina, nå har utstedt forbud mot CDMA-baserte mobilnett.

Sentralmyndighetene i Beijing begrunner beslutningen med frykten for at CDMA (code division multiple access)-nett skal bli ubrukelige ved overgangen til ny mobilstandard, og ønsker isteden at utbygging av mobilnett basert på GSM-teknologien fortsetter.

Dette er en stor seier for de to nordiske teknologi-gigantene Nokia og Ericsson som har Kina som sitt viktigste enkeltmarked for utbygging av GSM-baserte mobilnett. Det er også en seier på den måten at disse to selskapenes forslag til neste generasjon mobiltelefoni, W-CDMA, foreslått sammen med japanske NTT, som kan oppgraderes fra GSM-nett.

Myndighetene sier i sin uttalelse at det blir billigere å oppgradere GSM-nettene til W-CDMA som er det europeisk-japanske forslaget til ny internasjonal mobilstandard. Kinesiske teleselskap har allerede sin fulle hyre med å bygge ut kapasitet nok til landets snart 20 millioner mobilbrukere, og det er ventet at antallet passerer 40 millioner før år 2000 ifølge tall fra det kinesiske informasjonsdepartementet. Behovet for pålitelig kommunikasjon anses som avgjørende for den økonomiske utviklingen i Kina, og myndighetene er blant de ivrigste i arbeidet med å innføre neste generasjon mobiltelefoni (UMTS).

En talsmann for landets største teleselskap, China Telecom sier til The Wall Street Journal at en ny netteknologi vil koste landet milliarder av dollar i investeringer.

For selskapet bak CDMA-teknologien, amerikanske Qualcomm, er beslutningen svært hard. Selskapets grunnlegger Irwin Jacobs, har personlig drevet lobbyvirksomhet overfor kinesiske politikere for å få aksept for sin teknologi, i landet som representerer verdens raskest voksende mobilmarked. Også for andre amerikanske teleselskap som Motorola og Lucent, som har basert virksomheten i Kina på CDMA må beslutningen som et hardt slag.

Et av de største CDMA-markedene utenfor USA er Sør-Korea og selv der har myndighetene bestemt at det skal bygges GSM-nett slik at en kan kommunisere mobilt med Japan under fotball-VM i 2002 som de to landene skal samarbeide om.

Teleselskapet Great Wall er så langt det eneste som har etablert CDMA-baserte mobilnett i fire større byer, men fremtiden til disse nettene er det ingen som vil si noe om, skriver The Wall Street journal. Avisen skriver at andre mobilselskap har skrinlagt sine CDMA-baserte nettplaner, og siterer en kilde i et amerikansk teleselskap som arbeider i Kina som sier at den kinesiske beslutningen ikke handler om Kina, men om verdens mobilvalg.

Til toppen