UTVIKLING

Kun «snille» apps til Windows Phone 7

Slik blir reglene for Microsofts fornyede mobil-markedsplass.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. juni 2010 - 11:18

Selv om tredjeparts applikasjoner til mobiltelefoner på ingen måte er noe nytt, har mobilapplikasjonenes rolle blitt langt viktigere de siste årene. Mangelen på et bredt og voksende utvalg av applikasjoner kan i dag bety fiasko for enhver smartmobilplattform, uansett hvor bra den er på andre måter.

Dette er Microsoft selvfølgelig fullt klar over når selskapets partnere kommer på markedet med mobiler basert på Windows Phone 7. Men for å oppnå dette må selskapet gjøre det attraktivt for utviklere å lage programvare til plattformen, i tillegg til å gjøre det enkelt for brukerne å få tilgang til applikasjonene. I dagens Windows Phone Marketplace for Windows Mobile 6.x, tilbys det bare 40 applikasjoner spesielt rettet mot til norske brukere – åtte måneder etter at markedsplassen åpnet. Velger man i stedet den amerikanske utgaven av markedsplassen, får man tilgang til vel 450 applikasjoner.

I går offentliggjorde Microsoft betingelsene som gjelder for utviklere som vil tilby Windows Phone 7-applikasjoner gjennom Windows Phone Marketplace.

For å kunne tilby applikasjoner gjennom Windows Phone Marketplace, må utviklerne registrere seg og betale 99 dollar i året. Da kan man som utvikler tilbyr et ubegrenset antall applikasjoner mot betaling, samt inntil fem gratisapplikasjoner. Dersom man ønsker å tilby flere gratisapplikasjoner, koster dette 20 dollar per applikasjon.

For betalte applikasjoner deles omsetningen 70/30, det vil si at utviklerne mottar 70 prosent av utsalgsprisen mens Microsoft beholder resten. Dette er uendret fra dagens utgave av markedsplassen og tilsvarer ordningene til Apple og Google.

Fortjenesten utbetales månedlig, men først når den har passert 200 dollar globalt. Brukerne vil i utgangspunktet måtte betale med kredittkort, men betaling via mobilregningen vil være mulig dersom mobiloperatøren støtter dette.

I første omgang vil det kun være mulig å laste ned og installere applikasjoner via markedsplassen. Dette gjelder også Dette vil kunne gjøres over mobilnettet, dersom applikasjonen ikke er større enn 20 megabyte. Nedlasting og installasjon av større applikasjoner kan gjøres via WLAN eller med en pc.

I likhet med Apples App Store, vil det være klare begrensninger i hva som får distribueres gjennom Microsoft markedsplass. Hver applikasjon må gjennom en prosess for teknisk og innholdsmessig sertifisering.

Det er en rekke betingelser applikasjonene må oppfylle før de kan distribueres via Windows Phone Marketplace. Betingelsene er oppgitt i dette dokumentet.

Sertifiseringsprosessen for applikasjoner til Windows Phone 7. <i>Bilde: Microsoft</i>
Sertifiseringsprosessen for applikasjoner til Windows Phone 7. Bilde: Microsoft

Applikasjonene kan være annonsefinansierte, men får ikke reklamere for mobilabonnementer eller alternative markedsplasser for applikasjoner og spill.

Applikasjonene får ikke inneholde provoserende eller støtende innhold, inkludert pornografi og nakenhet, vold fra virkeligheten, salg og bruk av rusmidler og virkelige våpen, rasisme eller diskriminering.

Det er fortsatt uklart om bedrifter vil kunne installere egne applikasjoner på Windows Phone 7-mobilene til bedriftens ansatte uten å måtte gå veien om Windows Phone Marketplace. Ifølge All about Microsoft er dette noe selskapet ennå ikke har tatt stilling til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.