Kundeflukt avverget etter indisk skandale

Satyam-regnskapet ble forfalsket med en milliard dollar. En snu-operasjon ser ut til å lykkes.

Kundeflukt avverget etter indisk skandale

Satyam-regnskapet ble forfalsket med en milliard dollar. En snu-operasjon ser ut til å lykkes.

I begynnelsen av januar innrømmet ledelsen i Satyam, Indias fjerde største IT-selskap, at de hadde forfalsket regnskapet med til sammen en milliard dollar i fiktive inntekter. Tre ledere ble avsatt og fengslet. Regjeringen avsatte styret og oppnevnte et nytt, med mandat om å holde driften i gang, redde arbeidsplassene, rydde opp i regnskapene og finne nye eiere.

I går erklærte den nye ledelsen at Satyam er tilbake i en tilstand av «absolutt finansiell stabilitet», selv om man ennå ikke er klar med et nytt og revidert regnskap.

Det skal derfor åpnes for en budrunde for å selge Satyam til nye eiere. Selskapet skal ikke deles opp, men selges under ett. Styreformann Kiran Karnik sier styret vil avgjøre salget innen syv til ti dager, og samtidig kunngjøre en langsiktig plan for selskapet.

I forrige uke fortalte Karnik at Satyam har fått bankgarantier for lån opptil 6 milliarder rupi, tilsvarende rundt 840 millioner kroner. Siden har Satyam-aksjen lagt på seg 19 prosent.

Hvem som skal få kjøpe Satyam vil avgjøres av den indiske regjeringen, på anbefaling fra næringsminister P. C. Gupta.

Ingen med tilknytning til Satyam vil si noe om potensielle nye eiere. Wall Street Journal har laget en liste som utelukkende omfatter indiske selskaper: Larsen & Toubro, HCL Technologies, Hinduja Group, Tech Mahindra og Spice Group. Larsen & Toubro har i dag en eierandel på 12 prosent. Ingen av de øvrige store indiske IT-selskapene er på denne listen.

En talsperson for Hinduja sier til den indiske avisen Business Standard at de allerede har klargjort sin interesse overfor bankene.

Styret i Satyam skal være innstilt på at varemerket må endres i forbindelse med et salg.

Nyhetsbyrået AFP skriver at Satyam bare har mistet én kunde siden skandalen ble kjent, det amerikanske selskapet State Farm Insurance. Til gjengjeld ble det i januar undertegnet 15 nye kontrakter, med partnere i USA, Europa, Japan, Midtøsten og Afrika.

Satyam har 50 000 ansatte og virksomhet I 70 land. Av de 690 kundene står 185 på listen Fortune 500.

    Les også:

Til toppen