FORBRUKERTEKNOLOGI

Kundene kan tape på Chess-salget

Chess lover kundene fritt valg av mobilnett, mens eierne kalkulerer profitten ved å flytte dem fra Telenor.

31. aug. 2005 - 07:16

TeliaSoneras oppkjøp av Chess skal bli lønnsomt fordi Chess-kunder kan flyttes fra Telenors til Netcoms mobilnett, som eies av Telia. Det hevdet TeliaSonera og Chess på sin felles pressekonferanse. Ikke alle er like glade for å bli flyttet.

Chess hevder at mesteparten av deres kunder ikke vet om de er på Netcom eller Telenors nett, og at de færreste bryr seg, så lenge de har Chess. Debattene på digi.no tyder på at dette slett ikke stemmer for våre lesere. Det er mange som bryr seg.

Og selv om mange kanskje ikke bryr seg om hvilket nett de er på, vil nok flere av de mindre avanserte brukerne bli litt irriterte når de får tilsendt et nytt SIM-kort, for det må de, for å kunne skifte fra Telenor til Netcoms nett. Problemet er ikke å dytte inn et nytt SIM-kort, men at det ligger mye personlig informasjon på det gamle SIM-kortet, slik som kontaktinformasjon og SMS-er.

Avanserte brukere med avanserte telefoner overfører enkelt kontaktinformasjonen og kalenderinformasjon, men dette vil bli et problem for mindre avanserte brukere.

– Vi må nok sende ut en veiledning, sier Svein Johnsen, konsernsjef i Vollvik-gruppen.

For de mer avanserte brukerne er det først og fremst tilgangen på tjenester som teller. Netcom har under Telia lansert de aller fleste tjenester etter Telenor, og mangler for eksempel mobilhandel. Som kunde av Chess i dag får man for eksempel mobilt bredbånd, 3G, hvis man er på Telenors nett, men ikke på Netcoms nett.

Folk som ønsker å ta i bruk nye tjenester tidlig, foretrekker dermed gjerne Telenors nett. Chess-gründer Idar Vollvik hevder at tilgangen til nye tjenester er en av fordelene med å bli kjøpt av TeliaSonera, men det er ikke garantert at TeliaSonera vil begynne å gå raskere frem i Norge.

– Dette er et spørsmål om kostnader, og vi har færre kunder i Norge, sier Kenneth Karlberg i TeliaSonera til digi.no.

Dette tyder på at TeliaSonera vil fortsette å slippe nye tjenester i Sverige, Finland og Danmark før Norge.

TeliaSonera regner med å tjene 700 millioner årlig fra midten av 2006 på å flytte kundene fra Telenor til Netcom. Men ingen vil si nøyaktig hvordan dette skal foregå. Vollvik selv lover på direkte spørsmål at de som vil kan velge.

Det som er klart er at nye kunder vil få Netcom-kort, med mindre de ber om Telenor. For å tjene 700 millioner allerede fra midten av 2006, må store deler av 280.000 Chess-abonnenter med Telenor-kort være flyttet innen den tid.

Det betyr at selskapene må gjøre et fremstøt. Det virker ikke usannsynlig at de vil sende ut varsling om flytting, og kun beholde dem som protesterer i Telenors nett, men dette er kun spekulasjoner, for selskapene vil ikke oppgi dette. Flyttingen vil sannsynligvis gjøres gradvis, for å unngå rot, og ikke få for mange kundehenvendelser på en gang. Dessuten oppgir selskapene at det kan bli nødvendig å oppgradere Netcoms nett for å ta imot så mange nye kunder.

Chess benekter at de vil gi forskjellige priser for kunder i Netcom og Telenors nett, men Svein Johansen benekter ikke at det kan bli aktuelt å gi et engangstilbud til de som godtar å flytte. Med de fortjenestene selskapene forventer av flytting, vil de kunne tilby ganske heftige insentiver og likevel tjene på det.

De endelige detaljene om hvordan flyttingen vil foregå, holder selskapene foreløpig tett til brystet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.