Kundene krever mer kapasitet

På tross av dårlige resultater for harddiskprodusentene, kjøper forbrukerne seg mer diskplass enn noen sinne.

På tross av dårlige resultater for harddiskprodusentene, kjøper forbrukerne seg mer diskplass enn noen sinne.

Forbrukerne stiller stadig større krav til lagringsplass på sine PC-er. Samtidig stiller flere høyere krav til pris enn før.

Ifølge Jan Thore Johnsen, produktansvarlig hos SMG, er ikke brukerne lenger interessert i å betale stort for å få det lille ekstra, spesielt når det gjelder det pålitelighet. Derfor selges det stadig mer av de rimeligste SCSI-løsningene (Small Computer System Interface), samtidig som Ultra IDE kommer for fullt.

Ultra IDE er den nyeste generasjonen av det gamle IDE-grensesnittet (Integrated Drive Electronics).

- Ultra IDE kom på vårparten en gang, og nå selger vi ikke stort annet, sier Geir Elstad, daglig leder ved Tech Computers, til digi.no.

Johnsen forteller at bl.a. Seagate legger om produksjonen for å kunne tilby det kundene vil ha. Samtidig som det er stor etterspørsel etter de rimeligere produktene, er det stor overproduksjon på andre områder. Dette er årsaken til at endel av harddiskprodusentene har levert så elendige resultater i det siste og også har vært nødt til å si opp ansatte.

Prisene på diskene raser nedover. Reidar Fergestad, produktansvarlig ved PC LAN, forteller til digi.no at det første reelle prisfallet kom rett etter sommeren, men at prisene synker for hver måned som går.

Dette får selvsagt noe betydning for forbrukerne. Elstad forteller at de fleste nå kjøper disker på 3,2 gigabyte, i motsetning til 2.1 GB ved begynnelsen av året. Men Elstad mener at de fleste kundene snart er klare for enda større disker.

- De er på vei mot 4,3 GB. Dette er nesten en dobling av lagringskapasiteten på ett år. 1,2 og 1,7 GB harddisker er så godt som faset ut, sier han.

En harddisk på 3,2 gigabyte koster ifølge Elstad ikke stort mer i dag enn en 2,1 GB kostet i januar.

Ingenting tyder på at denne utviklingen vil stoppe. Harddiskene blir også stadig større. Blant annet lanserte Seagate nylig en harddisk på 47 GB.

Til toppen