Kundene vil at børs skal stenge tidligere

Nettmeglere og elektronisk handel skulle skape et marked nesten døgnet rundt i Stockholm. Men nå er det flere som roper stopp.

Det var den 26. februar at Stockholmbørsen startet med handel helt til klokka 20:00. Det er også meningen at børsen skal holde oppe til klokka 22:00 på et senere tidspunkt, men motstanden mot dette vokser.

Ifølge Finanstidningen er det for lite handel på kveldene og altfor ressurskrevende for kunder og meglere. Forslaget om å holde åpent til klokka 22:00 er ren og skjær galskap, sier flere meglerhus til avisen. Hittil er omsetningen helt til 20:00 regnet som offisiell handel, men nå stilles det også internt i OM-Gruppen spørsmål om kundene i stedet skal få tilbud om uoffisiell handel, tilsvarende det som i USA kalles After Hours. (Red. anm.: I USA er det stor aktivitet både før og etter børsens åpningstid. For eksempel ble det på Nasdaq i går omsatt mer enn én million aksjer i både Microsoft, Sun og Intel før åpningstid klokka 15.30 norsk tid. I handel etter børs var det mer enn ti selskaper som hadde en omsetning mer enn én million aksjer. Altså er dette et meget likvid marked, selv om ingen av kursnoteringene er offisielle. Aksjene handles gjennom såkalte ECNs (Electronic Communication Networks) som er en "børs i børsen".)

- Vi er positive til å øke tilgjengeligheten, men spørsmålet nå er om kundene i stedet skal tilbys "uoffisiell" handel, sier Claes-Urban Dackberg i OM-Gruppen.

Ifølge Finanstidningen er det stor motstand blant kundene (meglerne) mot utvidet åpningstid:

- Vi synes at de kan fjerne den helt, det er jo lite handel på denne tiden av døgnet uansett. Vi må ha stor beredskap på kveldene for å tilpasse oss. Det føles helt meningsløst. Den største handlen skjer jo på dagtid uansett, på kvelden går alt på tomgang, sier Christoffer Toll i Carnegie.

Til toppen