Kunne mobil-spore stortingsrepresentanter

Hacker fant hull hos NetCom og Tele2.

Kunne mobil-spore stortingsrepresentanter
Et sikkerhetshull i Tele2 og Netcom ble oppdaget av den kjente GSM-hackeren Karsten Nohl, på oppdrag fra Dagens Næringsliv.

Oslo (NTB): Fram til torsdag i forrige uke kunne stortingspolitikere bli sporet mens de reiste i utlandet. Fortsatt kan kunder hos Tele2 kartlegges både her hjemme og i utenlands.

Dagens Næringsliv har fått den tyske sikkerhetseksperten og hackeren Karsten Nohl til å kartlegge svakheter i den norske infrastrukturen for mobiltelefoni. Hensikten var å finne sikkerhetshull som gir hvem som helst med internettforbindelse mulighet til å avsløre hvor norske mobilbrukere befinner seg.

Det viser seg at et enkelt nettoppslag gir konfidensiell informasjon om mobilbrukerens posisjon.

Avisen informerte NetCom om det alvorlige sikkerhetshullet i forrige uke, og teleoperatøren valgte da å tette hullet umiddelbart, skriver avisen.

– All trafikk hjemrutes fra i dag, skriver kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i en epost til avisen.

Hjemruting er en mekanisme som styrer informasjonen på en måte som forhindrer lekkasjer av stedsinformasjon. Men ifølge Nohl har mobiloperatørene helt siden 2008 lovet å innføre hjemruting som en beskyttelse mot sporing.

– Mangelen på hjemruting hos et stort europeisk mobilselskap er overraskende og sjokkerende, sier Nohl.

Fortsatt kan imidlertid flere av Tele2s kunder spores både når de er hjemme i Norge og i utlandet. Sikkerhetshullet er kun tettet for en del av kundene, men i løpet av noen måneder vil hele kundemassen ha sikkerhetsløsningen på plass, opplyser teknisk direktør Geir Løvnes. (©NTB)

Les mer om: