Kupp av Netcom, tap for Telenor

Netcom kan kapre hundretusener mobilkunder til sitt nett fra Telenor, hvis ryktene om Chess stemmer.

Netcom kan kapre hundretusener mobilkunder til sitt nett fra Telenor, hvis ryktene om Chess stemmer.

- Ja, jeg hører Netcom er gjeldende rykte, sier telekomanalytiker Tore Aarønæs.

Svenske medier hevder nå at Netcoms eier Telia Sonera har avtale om å kjøpe Chess i boks.

- Det er nesten som forventet, sier han, og nevner at lavprisoperatører har blitt kjøpt opp av nettoperatører også i andre land.

Netcom var den mest naturlige kjøperen, mener Aarønæs. Telenor ville neppe fått lov til å kjøpe, for de har allerede fått beskjed om at de alene skal reguleres som dominerende markedsaktør av Post- og Teletilsynet. Netcom slapp unna dette stempelet, og dette mente Telenor var fryktelig urettferdig.

Netcom kan dermed ha en grei sjanse til å få kjøpet godkjent, mener Aarønæs.

Da Chess tidligere i år kjøpte Sense, var prisen 2.300 kroner per kunde. Det mente mange var altfor mye. Hvis prisen på 1,7 milliarder norske kroner stemmer, er prisen 4250 kroner per kunde, nesten dobbelt så mye som de selv betalte.

    Les også:

Likevel mener Aarønæs dette kjøpet er vel så fornuftig, fordi Netcom kan føre disse kundene inn i sitt nett og tjene penger på hele verdikjeden, mens Chess bare overtok som videreselger for Sense sine kunder.

- Med videreselgerne renner ikke pengene så fort inn i sekken til operatørene. Derfor er det lønnsomt for operatørene å kjøpe dem opp for å få større bruttoinntekter, sier Aarønæs.

Aarønæs mener dette er et kupp av Netcom mot Telenor.

- Det er et lite kupp fordi mange av Chess sine kunder er i Telenors nett. Nå kan Netcom flytte dem over, sier han.

Aarønæs mener dette ikke er spesielt skadelig for konkurransesituasjonen i Norge.

Faktum er likevel at Norge i løpet av noen få måneder nå kan gå fra å ha to store mobiloperatører og to store videreselgere, til å ha bare Netcom og Telenor, pluss et helt kobbel av mindre videreselgere, ledet av langt mindre Tele2.

Situasjonen hadde også vært en helt annen om mobiloperatøren 3 hadde kjøpt Chess, for å skaffe kunder til 3G-nettet de har lisens på å bygge i Norge.

Til toppen