TELEKOM

Kursfall etter iPhone-lansering

Snakkende digital assistent og kraftig forbedret iPhone ikke nok til å innfri forventningene.

Apple, her ved direktør Phil Schiller, klarte ikke innfri de skyhøye forventningene da de presenterte sin oppdaterte iPhone 4S tirsdag.
Apple, her ved direktør Phil Schiller, klarte ikke innfri de skyhøye forventningene da de presenterte sin oppdaterte iPhone 4S tirsdag. Bilde: Robert Galbraith/REUTERS/Scanpix
4. okt. 2011 - 21:37

Alle som hadde forventet en iPhone 5 ble tirsdag skuffet etter at Apples nye toppsjef, Tim Cook presenterte nyheter under en pressekonferanse. I stedet lanserte selskapet iPhone 4S, en forbedret versjon av Apples bestselger.

Den nye telefonen vil få langt bedre kamera, en ny Apple A5-brikke, 1 GB RAM og Apple-direktør Phil Schiller kunne fortelle at dette blir den første iPhonen med tokjerne-prosessor og grafikk.

Schiller hevdet på pressekonferansen at telefonen skal være opp til syv ganger raskere enn den gamle versjonen. Dessuten vil den ha et forbedret antennesystem som skal gjøre datanedlastning raskere.

Det ble også presentert en rekke nyheter til iOS5, som blir tilgjengelig fra 12. oktober. Her vil det, som ventet, komme støtte for iCloud som er Apples nye skytjeneste. Det var imidlertid ikke her de største nyhetene kom.

Digital assistent

Under kveldens presentasjon ble også Siri presentert for publikum. Tjenesten, som digi.no presenterte tidligere tirsdag, skal være en digital assistent som på intelligent vis skal la deg snakke med og interagere med telefonen på en helt ny måte.

Teknologien bak er fra oppkjøpet Apple gjennomførte i april i fjor, da det amerikanske selskapet Siri ble snappet opp av giganten. De da en applikasjon til iPhone som skulle sette brukerne i stand til å snakke med telefonen og få meningsfulle svar tilbake i form av tale. Tjenesten blir nå videreført av Apple under sitt opprinnelige navn.

Tjenesten ble presentert for publikum på lanseringen, som også hadde fått navnet “Lets talk iPhone” og applikasjonen vil bli tilgjengelig som en beta-versjon. Når er enda uklart. Det er imidlertid klart at Apple mente dette var den mest revolusjonerende nyheten, siden Siri ble spart til sist i den 90 minutter lange presentasjonen.

Skuffet marked

Apple har klart å bli verdens mest verdifulle selskap målt i markedsverdi. Alles øyne var derfor rettet mot Tim Cook, som tok over etter toppjobben i Apple Steve Jobs tidligere i sommer. Det var nemlig Cook som holdt kveldens presentasjon.

Markedet hadde høyere forventninger enn det Apple og Tim Cook klarte å innfri. Wall Streets reaksjon var nemlig lunken under og kort tid etter presentasjonen.

Selskapets aksjekurs var ned over tre prosent kort tid etter at at presentasjonen var over, etter at kursen hadde steget tidligere på dagen. Investorene er åpenbart skuffet over at det ikke kom en ny iPhone, men bare en oppgradering. Oppgraderingen som kommer vil dessuten se helt lik ut som den gamle iPhone 4, og det åpenbare spørsmålet for mange vil da være: hvorfor kjøpe?

Aksjekursen til Apple falt kraftig etter at selskapet presenterte syn oppdaterte iPhone 4. Grafen er hentet fra Bloomberg.com
Aksjekursen til Apple falt kraftig etter at selskapet presenterte syn oppdaterte iPhone 4. Grafen er hentet fra Bloomberg.com

For Apple er iPhone-salget alfa og omega for bunnlinjen. Det er det enkeltproduktet som bidrar mest til både omsetning og resultat. Frykten til markedet er at Apple rett og slett vil tape terreng til konkurrenter som Samsung og plattformer som Android samt Microsoft.

Starter salg neste uke

Allerede neste uke vil iPhone 4S bli tilgjengelig i USA, mens den først blir tilgjengelig i Norge 28. oktober. Det melder ITavisen.no. De norske prisene er enda ikke klare.

Den enkleste iPhone i markedet nå, 3GS versjonen med 8 GB, vil være gratis å kjøpe for amerikanske brukere, men det fordrer to års kontrakt med en operatør. Dette blir dermed den billige inngangsbilletten til iPhone, som var forventet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.