Kursras en «overreaksjon»

HPs markedsverdi er redusert med 50 milliarder kroner etter toppsjefens avgang.

Kursras en «overreaksjon»

HPs markedsverdi er redusert med 50 milliarder kroner etter toppsjefens avgang.

Aksjehandelen etter børsens stengetid fredag, da avgangen til HP-sjef Mark Hurd ble kjent, sendte aksjen 8,8 prosent ned. De som håpet at børsen ville roe seg ved åpningen mandag, måtte erkjenne at kursfallet ikke ga seg.

Sluttnotering fredag ettermiddag, før Hurds avgang ble kjent, var 46,30 dollar. Ved åpningen mandag morgen var den 43,62, og ved stengetid mandag ettermiddag hadde den falt ytterligere, til 42,60.

Sluttkurs fredag svarer til en markedsverdi på 108,1 milliarder dollar. Sluttkurs mandag gir en markedsverdi på 99,5 milliarder dollar. Tilsynelatende er altså 8,6 milliarder dollar – nærmere 52 milliarder kroner – forduftet, formelt sett fordi toppsjefen fikk dekket 20 000 dollar for mye i representasjon, et beløp Hurd for lengst har tilbakeført til selskapets kasse.

Analytikeruttalelser referert i amerikansk finanspresse tyder på at de fleste oppfatter kursraset som en overreaksjon.

Mest kategorisk er Tim Ghriskey i Solaris Asset Management, som for øvrig selv eier HP-aksjer. Han mener HP-aksjen nå er «utrolig rimelig». Han sier han overhode ikke er bekymret for HP, og at «dagens reaksjon er en grov overreaksjon».

Mike Binger i Thrivent Asset Management beskriver Hurds avgang som «et éngangs tilfelle som ikke påvirker det grunnleggende i selskapet».

Toni Sacconaghi i Sanford Bernstein er mer forbeholden. Han mener Hurds avgang er klart negativ for HP, og forsterker en tendens til bekymring over manglende muligheter for ytterligere effektivisering av HP samt frykt for et svakere pc-marked.

Kunder som uttaler seg, sier de ikke ser noen grunn til å revurdere sitt forhold til HP.

Til toppen