Kursras for Apple etter rekordkvartal

Aldri har Apple vært mer lønnsom, og aldri før har kursfallet vært så bratt.

Kursras for Apple etter rekordkvartal

Aldri har Apple vært mer lønnsom, og aldri før har kursfallet vært så bratt.

Apple satte nye rekorder for både omsetning og resultat i kvartalet fram til 29. desember 2007, regnskapsårets første.

Sammenliknet med samme kvartal året før, økte omsetningen med 35 prosent til 9,6 milliarder dollar. Resultatet økte med 58 prosent til 1,58 milliarder dollar.

Av Apples etablerte produkter var det PC-ene – Macintosh – som sto for mesteparten av økningen. Salget av iPhone startet først etter nyttår i fjor, og nådde 2,3 millioner enheter i desember-kvartalet. Salget av Mac økte med 44 prosent til 2,3 millioner enheter: Det ga en omsetningsøkning på 47 prosent. Salget av iPod økte med 5 prosent til 22,1 millioner enheter: Her økte omsetningen med 17 prosent.

Resultatet per aksje var 1,76 dollar, godt over Apples egen prognose på 1,42 dollar. Analytikerne hadde ventet 1,62 dollar per aksje.

Apple-sjef Stevet Jobs prøvde så godt han kunne å få opp stemningen, ved å hause nye produkter som den nye bærbare PC-en MacBook Air, Mac Pro og ordningen med filmleie på iTunes.

For inneværende kvartal, som ender i mars i år, sa Jobs han ventet en omsetning på 6,8 milliarder dollar og et resultat på 0,94 dollar per aksje.

Selv om Apple er kjent for å gi svært labre prognoser, var trolig dette å helle kaldt vann i investorenes blod. Andre faktorer som plager børsfolket er at iPod-salget øker for sakte, og mistro til at Apple vil oppfylle målet om å selge 10 millioner iPhone innen utgangen av 2008.

Følgen var et bratt kursras da tallene ble kjent. I forkant av kunngjøringen, mens børsen var åpen, falt kursen fra 161,36 dollar til 155,64 dollar. Så stengte børsen, tallene og prognosene ble publisert, og kursen falt til 138,53 dollar, altså en samlet nedgang på over 16 prosent.

Til toppen