RESULTATERFINANS

Kursvinner EDB faller fortsatt

EDB-aksjen fortsatte å falle torsdag etter at selskapet offentliggjorde store tap i Maxware. NetCom-analytikere bør være oppmerksomme på dagens nyhet om mobilbruk og helseskader.

Jørgen Christiansen
14. mai 1998 - 18:37

Etter toppnotering mandag og onsdag, falt IT-indeksen med 0,55 prosent til 1619,33 poeng torsdag. Også det øvrige markedet merket en svak tilbakegang og Totalindeksen falt med 0,27 prosent til 1407,91.

For andre dag på rad falt kursen på EDB-aksjen. Selskapet som i går offentliggjorde resultatet for første kvartal, kom i dag med melding om at Maxware - som EDB er i ferd med å overta - tapte hele 7 millioner kroner i første kvartal. Det var tidligere annonsert at resultatet ble svakt, noe som også første til en drøy halvering av prisen EDB skulle betale for overtakelsen,. Det var likevel ikke kjent hvor stort underskuddet ville bli. EDB lovet i en pressemelding at Maxware ville ende i pluss for året som helhet, men dette hjalp lite. Aksjen falt med 4,1 prosent til 35 kroner.

En analytiker digi.no snakket med mener likevel at det var etterdønninger av gårsdagens kvartalsresultat som gjorde det største utslaget.

- Det jeg blir mest skremt av er marginene som simpelthen er elendige, sier analytikeren som er svært skuffet etter å ha gått regnskapet nærmere i sømmene.

I slutten av forrige uke pekte vi på at NetCom-analytikere burde forberede seg på negative presseoppslag knyttet til helseskader ved mobiltelefon-bruk. I dag kom rapporten vi snakket om. Jeg vil gjerne knytte en kommentar til rapporten.

Konklusjonene fra rapporten gir i seg selv ingen grunn til bekymring (se relaterte saker), men jeg er skeptiske til morgendagens oppslag i aviser som Dagbladet og Verdens Gang. Nettavisen har allerede bevist at dersom de noen gang har lest statistikk så har de hoppet over et par kapitler i læreboka.

Ett resultat av undersøkelsen er at personer som bruker telefonen mye viser seg å ha en høyere hyppighet av hodepine enn personer som ikke bruker mobiltelefon. Hva som er årsaken, sier rapporten ikke noe om. En plausibel årsak er at de samme menneskene har en såpass stressende livsstil at det er dette som gir hodepine. Nettavisen har da allerede konkuldert med at "Mobilbruk gir hodepine". Det er det ikke dekning for å hevde, men det aner oss at vi kan se liknende overskrifter i Dagbladet, Dagens Næringsliv og Verdens Gang i morgen, og i TV2-nyhetene i kveld. Dette igjen kan slå negativt ut i NetCom-kursen fordi markedet kan legge til grunn at slike oppslag kan redusere mobilbruken og dermed ringeinntektene.

På den annen side kan oppmerksomheten rundt forskjellen mellom NMT og GSM trekke i retning av at man antar at flere vil skifte ut NMT-telefoner med GSM-telefoner. Det kan trekke opp for NetCom.

Skandalerammede Nera fortsatte også nedgangen torsdag, og mye tyder på at markedet er skeptisk til hva som skjuler seg i selskapets balanse. Nyansatt administrerende direktør, Bjørn Ove Skeie, sa på resultatpresentasjonen at det vil foretas en grundig gjennomgang av balansen i andre kvartal - og spørsmålet er om det er flere råtne egg i kurven.

- Uttalelsen høres skikkelig skummel ut, sier analytikeren.

Lyset i mørket torsdag var Provida som kunne offentliggjøre en kontrakt på 50 millioner kroner med svenske Postgirot Bank AB. Nyheten fikk kursen til å legge på seg med ytterligere 1,7 prosent til 178 kroner - og aksjen har dermed lagt på seg med rundt 70 prosent de siste par månedene. Noe av årsaken her er at Telenor solgte seg ned i selskapet og dermed tilførte en etterlengtet likviditet.

Knallsterke Merkantildata trakk opp til 115 kroner i dag på nyheter knyttet til Merkantildata Applikasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.