Kutt i Lotus for å møte krav fra IBM

IBM krever at toppsjef Al Zollar og Lotus leverer 175 millioner dollar i dekningsbidrag i år. Interne kilder ser for seg at nærmere hver sjuende Lotus-ansatt må bort, skriver TechWeb.

IBM krever at toppsjef Al Zollar og Lotus leverer 175 millioner dollar i dekningsbidrag i år. Interne kilder ser for seg at nærmere hver sjuende Lotus-ansatt må bort, skriver TechWeb.

Rett etter årsskiftet ble det kjent at Lotus-sjef Al Zollar var i ferd med å forberede Lotus på en omfattende reorganisering i løpet av første kvartal. På en pressekonferanse i forbindelse med selskapets årlige samling Lotusphere i Orlando i Florida midt i januar, nektet Zollar og andre Lotus-ledere å kommentere hva som var i gjære.

TechWeb har samlet informasjon fra ulike kilder i IBM og Lotus, noen åpne, andre anonyme.

Av dette går det fram at IBM krever at Lotus bidrar med 175 millioner dollar til selskapets bunnlinje i år. Lotus' omsetning er ikke kjent, men det antas at den ikke har endret seg særlig etter at IBM overtok for over fem år siden. Da var den i underkant av en milliard dollar. Med normale forretningskriterier til grunn, betraktes ikke 175 millioner dollar i overskudd som et urimelig krav til overskudd.

Lotus' problem er at organisasjonen i samme periode har vokst fra 5000 til 7500 årsverk. Anonyme kilder sier til TechWeb at det er overlappinger nærmest overalt, og at det ikke vil være noe problem å kvitte seg med folk uten at det merkes eksternt. Tallet som må gå, kan være så høyt som 1100.

Talsperson Maryrose Greenough i Lotus vil ikke bekrefte tallet, og avviser at det er tatt noen beslutning om kutt i mannskapet. Samtidig sier hun at folk er i ferd med å omfordeles innen Lotus, mens andre overføres til IBM, og hun sier at det vil kuttes om nødvendig.

Tall for IBM som helhet viser at programvaresalget stagnerer, mens maskinvare og tjenester øker.

Toppsjef Larry Ellison i Oracle har kåret IBM til sin fremste konkurrent og som største eksponent for tankegangen med systemintegrasjon som han brennemerket på det store Oracle AppsWorld-arrangementet tidligere denne uken.

På en pressekonferanse der han ble bedt om å utdype det nye fiendskapet til IBM, sa Ellison at "Lotus Notes er pre-Internett" og "Lotus Notes er over". Han mente at dersom Oracle skulle bygget sin interne e-post på Lotus, ville han trengt 200 mailservere i stedet for to. Han viste også til at mannen som skapte Lotus Notes i 1989, Ray Ozzie, i dag tilbyr en helt annen form for Internett-basert gruppevare gjennom sitt nye selskap Groove Networks som ble etablert i 1997, tre år etter at IBM overtok Lotus.

Til toppen