BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kutt stasjonære PC-er i 2004

Reduser kjøpene av stasjonære PC-er, råder analyseselskapet Gartner. Her er hvorfor:

1. des. 2003 - 11:02

Den stasjonære PC-en er arbeidshesten i næringslivet, men utviklingen er i ferd med å skyve den grå boksen til side. Her er Gartners råd for investeringer i klient-maskiner fremover:

Garner påpeker at alternativene til stasjonære PCer blir stadig bedre og billigere. Salget av bærbare har vært i sterk vekst, men også tynne klienter/terminaler, mobiltelefoner, lommemaskiner (PDA-er) blir stadig mer avansert.

    Les også:

Dette åpner muligheter som lar bedriftene tilpasse utstyret mer til den enkelte bruker og lar dem bli mer mobile.

Gartner tror derfor at stasjonære PC-er vil utgjøre et mindretall av klientene en bedrift vil bruke i 2008. Analyseselskapet råder derfor sine bedriftskunder å segmentere sine kunder i grupper med behov for ulike maskintyper.

Men den største pådriveren er ønske om serverbasert IT-drift - i motsetning til eksekvering og datalagring på PC-er. Alle de nye og billigere alternativene til stasjonære PC-er vil aksellerer dreiningen mot serverbasert drift.

Bruken av tynne klienter og serverbasert drift gir to store fordeler: Den første er at man kan bruke enklere maskiner og dermed redusere investeringene.

Server-baserte IT-bruk med tynne klienter - enten stasjonære eller bærebare - reduserer ikke bare trusselen fra virus og hacking. Det største problemet er de ansatte og deres justering av oppsett og egen-installering av programvare. Dette gir mye nedetid. Bedrifter bør også forsøke å begrense privat epost, mener Gartner - videosnutter og annen moro spiser enormt med båndbredde og ressurser.

Levetiden på maskiner som blir kjøpt til neste år burde derfor bli lengre enn de vanlige tre-fire årene, men dette stemmer ikke, spør Gartner. For både Microsoft og Intel arbeider med gjennomgripende nye sikkerhetssystemer - Next-Generation Secure Computing Base (NGSCB) og LaGrande. For å ta dette i bruk må du kjøpe nye maskiner. Store bedrifter tar trolig ikke dette i bruk før i 2007 eller 2008, tror Gartner. Men de mange mellomstore og små norske selskapene kan tenkes å ta dette i bruk i 2006.

Gartner spar at LCD-skjermer blir standard til neste år – plass, ergonomi og lav pris gjør at LCD overtar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.