JUSS OG SAMFUNN

Kutter IT med 100 millioner

StatoilHydro må kutte kraftig, men får ingen drahjelp fra staten.

4. feb. 2009 - 11:12

NITOs konserngruppeleder i Hydro, Terje Friestad, er sjokkert over at regjeringen velger å delta med 800 millioner kroner i en emisjon i SAS.

- Staten har en betydelig større eierandel i Hydro enn i SAS, men vi har ikke blitt støttet i vårt arbeid for å sikre arbeidsplasser. Tvert i mot, sier han.

Norges største konsern, StatoilHydro, skal spare 1,5 milliarder kroner.

I forrige uke skrev Computerworld at et av hovedområdene blir IT og investeringene for 2009 skal kuttes med minst 100 millioner kroner.

- I fjor brukte oljegiganten 800 millioner kroner på IT-investeringer. Årets budsjett skrelles ned til 700 millioner og det er såkalte «forbedringsprosjekter» som prioriteres ned.

Fusjonen mellom Statoil og Hydro førte til 2500 overlappende stillinger som har blitt løst ved nedbemanning, mindre konsulentbruk og tidligpensjonering.

- Staten har en eierandel på 14 prosent i SAS og 40 prosent i Hydro. Når nå næringsministeren vil gi 800 millioner til SAS med begrunnelse av at de skal redde arbeidsplasser, hva da med oss, spør Terje Friestad.

SAS-konsernet gikk med 6,3 milliarder svenske kroner (5,2 milliarder norske kroner) i underskudd i fjor. Konsernet er i økonomisk krise og må be eierne om mer penger. Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) har derfor funnet frem 800 millioner kroner som er Norges andel i en emisjon på seks milliarder svenske kroner.

Friestad mener at staten har sabotert fleste muligheter for at Hydro skal kunne bygge ut ny kapasitet i Norge, for på den måten å sikre arbeidsplasser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.