Kutter kobberet i april

ElTele Øst vil allerede neste måned ta i bruk radioaksess som alternativ overføringskapasitet til kunder i stedet for Telenors aksessnett.

ElTele Øst vil allerede neste måned ta i bruk radioaksess som alternativ overføringskapasitet til kunder i stedet for Telenors aksessnett.

ElTele Øst er et av fem selskap i ElTele-gruppen som tidligere i måneden fikk tildelt frekvenser for radioaksess i 26 GHz-båndet, også kalt for Fixed Wireless Access (FWA).

Frekvensene kan knyttes til utstyr som erstatter dagens aksessnett, slik at ElTele Øst nå tilbyr tilknytning til telenettet utenfor Telenors aksessnett.

- Fem selskap innenfor ElTele var de eneste etablerte operatørene i Norge som fikk konsesjon og er nå først ute med å tilby tjenesten til kundene på kommersielle vilkår. De første kundene vil være operative allerede innen utgangen av april i år, sier systemplanlegger i ElTele Øst, Johnny Pedersen.

ElTele har studert teknologien siden 1997 og er derfor ferdig med testperioden. Nettet er testet og utviklet i Milano og i mars i år ble det satt opp flere basestasjoner i Oslo.

- Nå står andre byer for tur. Først Trondheim, Drammen og byene rundt Mjøsa, før vi går ut bredt over hele Øst- og Midt-Norge. Også områder med få innbyggere vil være økonomisk forsvarlig å bygge ut, så dette er ikke bare et alternativ for større byer, sier Pedersen.

Dagens kobberlinjer har en kapasitet på opptil to megabit per sekund (Mbps). Overføring over radiofrekvenser har en kapasitet på hele 30 Mbps.

- Det er lønnsomt å sette opp systemet også med kapasiteter under 2 Mbps. Telenor vil derfor få reell konkurranse på lavere hastigheter. Vi tror konkurranse er sunt og at kundene kommer til å få en prisreduksjon på aksessiden, sier Pedersen.

Tjenesten blir trolig for dyr for personmarkedet, og ElTele Øst retter seg derfor mot bedriftsmarkedet. De vil tilby alle typer teletjenester som telefoni, Internett, LAN-LAN og digitale leide linjer.

Til toppen