JUSS OG SAMFUNN

Kutter kraftig i erstatningen til Apple

Juryfeil i saken mot Samsung får konsekvenser.

Noen endelig avgjørelse i den amerikanske patentstriden mellom Apple og Samsung kan i alle fall ikke ventes før i 2014.
Noen endelig avgjørelse i den amerikanske patentstriden mellom Apple og Samsung kan i alle fall ikke ventes før i 2014.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. mars 2013 - 10:12

Apples forsøk på å få økt erstatningsbeløpet i rettsaken mot Samsung, har blitt kontant avvist av dommer Lucy Koh. I stedet har dommeren redusert beløpet fra 1 049 343 540 dollar til 598 908 892 dollar. I forklaringen heter det at domstolen mener at juryen har basert erstatningsbeløpet på en utillatelig rettslig teori. For hele 14 av de berørte produktene har ikke domstolen greid å forstå hva juryen egentlig har tenkt.

Koh har derfor beordret en ny rettssak for på nytt å komme fram erstatningsbeløp for disse enhetene. Men ifølge The Verge oppfordrer hun begge sider til å gjennomgå ankeprosessen før de går i gang med en ny rettssak.

Koh skal ha funnet to store feil i måten juryen har beregnet erstatningsbeløpet som den i fjor høst tilkjente Apple. De skal ha brukt Samsungs fortjeneste til å bestemme erstatningsbeløpet for de ordinære patentene. Men ifølge The Verge er dette en praksis som kun skal brukes i forbindelsen med mønsterbeskyttelse («design patent»).

Jurymedlemmene skal også ha gjort feil når de har beregnet tidsperioden som Apple skulle gis erstatning for. Ifølge Koh startet denne perioden først da Samsung ble informert av Apple om de angivelige patentkrenkelsene.

Den kommende rettssaken kan føre til at det totale erstatningsbeløpet for de 14 enhetene kan ende opp med å bli både høyere eller lavere enn det den opprinnelige juryen kom fram til.

Både Groklaw og FOSS Patents har kommet med analyser av avgjørelsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.