Kutter SSD-priser i nettskyen

Amazon svarer på nytt Google-produkt.

Kutter SSD-priser i nettskyen
Konkurransen mellom nettskytjenestene til blant annet Amazon og Google fører til lavere priser og nye tjenester for kundene, men gjør det samtidig vanskelig for mindre aktører å konkurrere. Bilde: PantherMedia/Tobias Kaltenbach og Darius Turek, samt digi.no

Google avduket i går nettskytjenesten SSD Persistent Disk, en SSD-basert (Solid-State Drive) lagringstjeneste som ifølge selskapet er beregnet for kunder med høye IOPS-behov (Input/Output Operations Per Second) til en overkommelig pris. Det nye produktet, som foreløpig har status som «Limited Preview», tilbys med en flat pris på 0,325 dollar per gigabyte per måned. Dette inkluderer opptil 30 IOPS per gigabyte. Ifølge Google innebærer dette en mer forutsigbar prismodell enn det enkelte konkurrenter har, som tar betalt for bruken av IOPS i tillegg til lagringsplassen.

Én av disse konkurrentene er Amazon Web Services, som allerede i dag har kommet med et svar på Googles lansering. Men nyheten har nok vært planlagt en stund.

I en pressemelding skriver Amazon om det nye SSD-baserte lagringsproduktet EBS (Elastic Block Store) General Purpose, som koster mellom 0,10 og 0,19 dollar per gigabyte per måned, avhengig av region. Denne prisen inkluderer mulighet for skurer på opptil 3000 IOPS per «lagringsenhet», uavhengig av størrelsen på «enheten». Prisen inkluderer også et fast grunnivå på tre IOPS per gigabyte.

I tillegg til General Purpose-utgaven av EBS, tilbyr Amazon det harddisk-baserte lagringsproduktet Magnetic, som tidligere het Standard, i tillegg til Provisioned IOPS-produktet, hvor brukerne betaler for hvor høyt IOPS-nivå de har behov for – inntil 48 000 IOPS. Det sistnevnte koster dog 4800 dollar per måned fra 1. juli, i tillegg til minst 0,125 dollar i måneden per gigabyte. Provisioned IOPS-produktet er ifølge Amazon beregnet for spesielt I/O-intensive applikasjoner, blant annet store database.

Lastbalansering

Google avduket i går også en begrenset forhåndsvisning av HTTP Load Balancing, en lastbalanserer for HTTP-trafikk som uten «oppvarmingstid» kan håndtere mer enn én millioner spørringer per sekund, alle via én ekstern IP-adresse. Den støtter også innholdsbasert ruting og lastbalansering på tvers av ulike regioner.