RESULTATERFINANS

Kutter trass i rekordomsetning

EMC vil redusere bemanningen med 7 prosent, etter rekordomsetning i fjerde kvartal.

9. jan. 2009 - 09:26

I en børsmelding fra EMC, leverandør av avanserte lagringsløsninger for bedrifter og eier av virtualiseringsselskapet VMware, heter det at resultatet for fjerde kvartal er i rute i forhold til prognosen gitt i oktober i fjor da de fullstendige resultatene for tredje kvartal ble lagt fram.

Omsetningen for fjerde kvartal anslås til rundt 4 milliarder dollar. EMC understreker at dette er ny rekord. Fra samme kvartal 2007 utgjør det en vekst på 4 prosent. Omsetningen er 8 prosent høyere i fjerde kvartal enn i tredje.

I praksis betyr dette at en lang rekke kvartaler med tosifret omsetningsvekst er brutt.

Omsetningen økte for eksempel med 12,6 prosent fra tredje kvartal 2007 til tredje kvartal 2008. Den svekkede veksten viser at EMC ikke er immun mot krisen.

Overskuddet per aksje ventes å havne mellom 0,13 og 0,14 dollar. Det er langt lavere enn de 0,24 dollar som ble bokført i fjerde kvartal 2007. Årsaken er en ekstraordinær belastning på regnskapet på grunn av restrukturering. Uten denne restruktureringen anslås resultat per aksje til mellom 0,23 og 0,24 dollar, godt i overkant av det EMC presterte de tre foregående kvartalene, henholdsvis 0,13, 0,18 og 0,20 for første, andre og tredje kvartal. Denne serien viser at EMC lenge har slitt med å bedre lønnsomheten.

Restruktureringen det er snakk om, kommer derfor ikke helt overraskende. Arbeidsstokken skal reduseres med 2 400, tilsvarende 7 prosent av EMCs ansatte.

Hensikten med nedbemanningen er å redusere kostnadene i den delen av sine forretninger som EMC kaller «information infrastructure», det vil si alt som har med lagring å gjøre. Virtualisering, altså VMware, er ikke omfattet av kuttene.

EMC tror kuttene vil redusere utgiftsnivået med 350 millioner dollar i 2009 sammenliknet med 2008, og så med ytterligere 150 millioner dollar i 2010.

Omorganiseringen skal effektivisere interne funksjoner, trimme ledelsen, rebalansere investeringer mot vekstprodukter og vekstmarkeder, gjøre EMC mindre avhengig av innleide konsulenter og eksterne tjenester, og redusere reisevirksomheten.

I en offisiell uttalelse fra toppsjef Joe Tucci, heter det at man hadde en nøye kostnadsstyring gjennom hele 2008, og håper at omstruktureringen kan bidra til å oppnå en riktig balanse mellom effektivitet og fleksibilitet i driften.

I tillegg til de 248 millioner dollar om omstruktureringen belaster fjerdekvartalsregnskapet med, vil den koste ytterligere rundt 100 til 125 millioner dollar, som skal fordeles på regnskapene for 2009 og 2010.

Det endelige regnskapet for fjerde kvartal skal legges fram 27. januar.

Børsmeldingen om nedbemanningen om omstruktureringen høstet anerkjennelse fra markedet: Aksjekursen spratt 4,5 prosent opp.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.