BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kutter utviklingen av Thunderbird

Mozilla flytter ressursene til nyere områder.

E-postklienten Thunderbird har kommet i skyggen av storebror, nettleseren Firefox. Begge deler mye av den samme teknologien.
E-postklienten Thunderbird har kommet i skyggen av storebror, nettleseren Firefox. Begge deler mye av den samme teknologien.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. juli 2012 - 11:44

Thunderbird, Mozilla e-postklient basert på åpen kildekode og Gecko-motoren til mer kjente Firefox, har alltid levd et omflakkende liv innad i stiftelsen, men nå er det klart at Mozilla vil skjære ressursbruken på dette prosjektet helt ned til beinet.

Thunderbird ble lansert i 2003 og er den mest kjente kryssplattform e-postklienten som er basert på åpen kildekode. Ifølge Mozilla brukes den av mer enn 20 millioner mennesker.

Fredag i forrige uke kom Mitchell Baker, styreleder i Mozilla Foundation, med et blogginnlegg hvor hun beskriver omorganiseringen av Thunderbird-prosjektet. Stiftelsen vil ikke lenger bruke ressurser på innovasjoner knyttet til e-postklienten. Det betyr ikke at Thunderbird ikke vil fornyes. Det loves fortsatt hyppige sikkerhets- og stabilitetsoppdateringer, men også at innovasjoner i form av bidrag fra utviklerfellesskapet vil kunne bli inkludert i framtiden.

Det er flere årsaker til at Mozilla velger å prioritere ned Thunderbird-prosjektet nå.

Blant annet tror ledelsen at brukerne stort sett er fornøyde med funksjonaliteten og ikke har spesielle ønsker om at Thunderbird skal bli noe annet eller noe mer enn det er i dag. Thunderbird støtter utvidelser på samme måte som Firefox, noe som åpner for mye ekstra funksjonalitet.

Det at stadig flere velger å bruke webbaserte e-posttjenester, gjør at behovet for dedikerte e-postklienter reduseres. Dessuten har ikke Thunderbird blitt den framtidsrettede meldingssentalen som Mozilla ønsket at den skulle bli.

Baker nevner det ikke, men Mozilla er også i stor grad i ferd med å flytte innsatsen over på plattformer som smartmobiler og nettbrett, inkludert Firefox OS (tidligere kjent som Boot to Gecko), Mozilla egen smartmobilplattform.

Planen til Mozilla, som ikke ser ut til å være vedtatt ennå, er at stiftelsen vil gi ut to nye versjoner av Thunderbird 17 den 20. november. Dette blir de siste med ny funksjonalitet som er utviklet internt hos Mozilla.

Den ene versjonen vil oppdateres med sikkerhets- og andre feilfikser hver sjette uke, omtrent som nå. Men den vil også kunne inkludere ny funksjonalitet utviklet av fellesskapet.

Den andre versjonen, Thunderbird ESR (Extended Support Release), vil derimot gis ut med 54 ukers supporttid. I løpet av denne perioden vil denne utgaven kun motta oppdateringer dersom det er behov for å fjerne alvorlige sikkerhetshull i programvaren. Denne utgaven er beregnet for bedrifter og andre som har behov for at programvaren støttes i betydeklig lengre perioder om gangen enn seks uker.

Tidsplan for utgivelser av Thunderbird ESR.
Tidsplan for utgivelser av Thunderbird ESR. Bilde: Mozilla

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.