JUSS OG SAMFUNN

Kuttet mobildekning på San Franciscos t-bane

Hensikten var å avverge en demonstrasjon. Selskapet sammenliknes nå med Syria.

Bay Area Rapid Transfer (BART) binder sammen alle de store tettstedene i og rundt San Francisco og Oakland.
Bay Area Rapid Transfer (BART) binder sammen alle de store tettstedene i og rundt San Francisco og Oakland.
15. aug. 2011 - 14:52

I begynnelsen av juli ble en beruset 19-åring, Charles Hill, skutt og drept av en politimann på en t-banestasjon i San Francisco. Hill skal ha truet med kniv. Omstendighetene rundt episoden er omdiskutert, og det har vært flere protester. På Youtube er det lagt ut flere titalls videoer, hvorav flere som viser opptak fra overvåkningskameraer.

Blant de som protesterer er en aktivistgruppe kalt No Justice No BART – BART står for Bay Area Rapid Transit og er t-banens driftsselskap.

Forrige uke hadde BART-ledelsen fått tips om at No Justice No BART planla demonstrasjoner på utvalgte t-banestasjoner torsdag ettermiddag 11. august. De bestemte seg for å motarbeide mobiliseringen ved å slå av mobildekningen på disse stasjonene.

Tiltaket er begrunnet på BARTs nettsted: «Statement on temporary wireless service interruption in select BART stations on Aug. 11.»

Bay Area Rapid Transfer (BART) binder sammen alle de store tettstedene i og rundt San Francisco og Oakland.
Bay Area Rapid Transfer (BART) binder sammen alle de store tettstedene i og rundt San Francisco og Oakland.

Erklæringen er datert fredag 12. august, og oppgis å ha vært oppdatert tidlig fredag ettermiddag. Ifølge den lokale nettavisa SF Appeal er den omformulert med tanke på å redusere risikoen for juridisk tilbakeslag.

I den endelige versjonen heter det at krefter med planer om å forstyrre BART-tjenester 11. august hadde kunngjort at de ville bruke mobile enheter til å koordinere sin virksomhet, og til å melde om hvor mange politifolk BART hadde fått utplassert på de ulike stasjonene.

– En sivil forstyrrelse i rushtiden i travle sentrale stasjoner i San Francisco kunne ført til overfylte plattformer og utrygge forhold for BARTs kunder og ansatte, og for demonstrantene. BART valgte å midlertidig skru av mobildekningen i utvalgte BART-stasjoner som ett av flere tiltak for å verne om tryggheten til alle på plattformene, heter det i redegjørelsen.

Ifølge Cnet News var stasjonene uten mobildekning fra klokka 16 til klokka 19 lokaltid. Cnet viser til lokale kilder – San Francisco Chronicle og KTVU som melder at det ikke ble noe av de varslede demonstrasjonene.

Både Cnet News, SF Appeal (se lenke ovenfor) og New York Times forteller om høylydte protester mot at myndigheter i en amerikansk storby «oppfører seg som om vi var i Syria».

BART forsvarer seg med at det er de som har betalt for mobildekningen i t-banestasjonene, og at de er i sin fulle rett til å slå den av.

Den hodeløse hacktivistgruppen Anonymous la søndag ut en pressemelding der de truer med å ta ned nettstedet til BART i seks timer, og varsler en tradisjonell fysisk markering på stasjonen Civic Center i ettermiddag klokka 17 lokaltid (klokka 02 natt til tirsdag norsk tid). Cnet News bekrefter at BARTs nettsted en periode var preget av de kjente maskene til Anonymous.

Ifølge Kevin Bankston, jurist i Electronic Frontier Foundation, innebærer ikke BARTs omformulerte erklæring at de unngår å rammes av reglene til USAs teletilsyn FCC.

Bankston oppfordrer FCC til å stille BART «noen alvorlige spørsmål», og sier det må være åpenbart at BART har brutt grunnlovens paragrafer om frihet til å ytre seg.

Han begrunner dette med at BART innrømmer at hensikten med å slå av mobildekningen var å avverge en bestemt type ytringer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.