Kvadruppelnett til leligheter i Tromsø

De beste bredbånds-tilbudene gir både TV, telefoni, Internett, men i Tromsø går en leverandør et hakk videre.

De beste bredbånds-tilbudene gir både TV, telefoni, Internett, men i Tromsø går en leverandør et hakk videre.

digi.no har den siste tiden skrevet en rekke saker om såkalte «trippelnett», der man får både TV, Internett og telefoni over samme kabel.

Men nå kommer kvadruppelnettet til 1.200 nye boliger ved Strandkanten i Tromsø. Framtidsboligene er utstyrt med et trådløst nett med fiberkabel til hver leilighet. Den enkelte boenhet er i tillegg ustyrt med eget teknisk skap med dedikert server.

Den trådløse internett-tilgangen over fiberoptisk kabel har ubegrenset kapasitet (reelt bredbånd). I dag er den på 2 Mb/s og gir fem epost-adresser til hver leilighet, trådløs telefoni i hele borettslaget, TV fra egen parabol, omgivelseskontroll eller «smarthus» som styrer digitalt lys og strøm fra fjernkontroll.

Teknologien åpner på sikt for telefoni og 15 TV-kanaler over Internett til en pris på 595 kroner i måneden.

Det er selskapet MultiBo som står bak prosjektet, og daglig leder Tom Schreuder har store forventninger til boligene.

- Vi er spesielt godt fornøyd med smarthus-løsningen som blir en privat trygghetsalarm ved brann, vannlekkasje eller tyveri, sier han til digi.no.

Det intelligente huset kan med digital styring kontakte alarmsentralen. Den fungerer dessuten som en komfyrvakt ved at den varsler ved unormal høy temperatur og overvåker brannutsatte elektroniske produkter.

I prisen på 595 kroner i måneden er abonnementsprisen for TV og telefon inkludert i den trådløse synkrone linjen som gir lik internett-hastighet begge veier.

- Våre fremtidsboliger er tilrettelagt for alle type mennesker, men vi ser at behovene varierer utfra målgruppe. Av 50 eldreboliger ville alle ha TV, men bare halvparten Internett, forteller Schreuder.

Han tilføyer at samtlige har uttrykt takknemlighet for den trådløse oppkoblingen, der all teknologi ryddig er satt opp i et eget skap. Nye beboere slipper «hassle» med brysomme kabler og ledninger, og kan dra med seg sin bærbare PC over leiligheten og områdene rundt Strandkanten.

Til toppen