Kvalitets-PC til 9

Prisjaget i PC-bransjen fortsetter. Mens klonemakerne allerede har presset PC-prisene under 500 dollar, vurderer toppaktører som IBM og Compaq billig-PC-er til under 600 dollar. Apple - på sin side - satser heller på innovasjon og design med sin "billig-PC" til 1.299 dollar.

Hittil har PC-markedets toppaktører som IBM og Compaq latt andre aktører være prisledende i de billigste segmentene. Klonemakerne med Packard Bell i spissen har nå presset prisene ned til under 500 dollar.

Compaq som gjorde det bra med sin første billig-PC til 999 dollar for to år siden og en 799 dollars PC i fjor, frykter for sin lederposisjon på hjemmemarkedet. I henhold til Computer Retail Week vurderer både Compaq og IBM å lansere PC-er til 599 dollar så tidlig som i oktober.

Compaq vurderer en modell basert på en 300 MHz Cyrix MII-prosessor mens IBMs modell skal være basert på en 266 MHz AMD K6. Billig-PC-er er blitt et viktig segment for alternative prosessorprodusenter som Cyrix og AMD for det er klart at det per i dag ikke er mulig å lage de billigste PC-ene basert på Intels Pentium-prosessorer.

Toppaktørenes planer vil legge ytterligere press på klonemakerne fordi de er nødt til å ligge 100-200 dollar billigere for å være aktuelle for kundene. Da nærmer man seg prisnivåer hvor det blir svært vanskelig å tjene penger i det hele tatt. Enkelte analytikere stiller spørsmålet om hvorfor IBM og Compaq skal lage PC-er til under 600 dollar når PC-er til 799 dollar selger såpass bra.

Andre analytikere ser ser de to selskapenes planer som helt nødvendige og som et naturlig ledd i utviklingen mot priser helt ned i 399 dollar. Tanken er å gjøre PC-er like rimelige som videospillere og fjernsynsapparater.

En aktør som Apple Computer har bestemt seg for ikke å være med på priskjøret. I stedet forsøker selskapet å henge med i hjemmemarkedet ved innovasjon, design og funksjonalitet. Resultatet er iMac som per i dag koster $1299 - langt over prisene i det nedre sjiktet av markedet for billige PC-er. Så langt ser det ut til å ha vært en suksess for selskapet, men det kan endre seg når kvalitetsaktører som IBM og Compaq presser sine priser ytterligere ned.

Til toppen