Kvalito IT etterforskes for momssvindel

Det konkursbegjærede konsulent- og bredbåndsselskapet Kvalito IT etterforskes for momsvindel.

Det konkursbegjærede konsulent- og bredbåndsselskapet Kvalito IT etterforskes for momsvindel.

Det nylig havarerte konsulent- og bredbåndsselskapet Kvalito IT er under etterforskning for momssvindel. Det skjer etter at politiet gjennomførte en razzia i selskapets lokaler før jul. I går begjærte fylkesskattekontoret i Sør-Trøndelag selskapet konkurs, som følge av manglende innbetaling av merverdiavgift.

    Les også:

Politioverbetjent Geir Denstad ved Team Økonomi i Sør-Trøndelag politidistrikt bekrefter at selskapet er under etterforskning og har vært ransaket.

- Jeg kan bekrefte at det foreligger en anmeldelse fra Sør-Trøndelag fylkesskattekontor for overtredelse av merverdiavgiftsloven, og det vedrører momsbedrageri. Det er også gjennomført en ransaking hos firmaet, hvor det ble tatt beslag i regnskapspapirer og datautstyr, sier Denstad.

- Hvilke personer er under etterforskning?

- Det er personer i selskapsledelsen.

- Hvor stort beløp mener skattemyndighetene at selskapet skylder?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Denstad.

Politiet vil ikke kommentere flere detaljer i saken, siden den fortsatt er under etterforskning. Det lyktes ikke digi.no å få kontakt med verken administrerende direktør Kim Størdal Toftner eller leder for Oslo-kontoret, broren Kaj Størdal Toftner, tirsdag ettermiddag. De to brødrene eier til sammen 75 prosent av selskapet.

En kilde nær selskapet, som digi.no har snakket med, forteller at det har vært flere konflikter mellom ansatte og ledelse, noe som medførte at mange sluttet i selskapet.

- Det er mange som har sluttet, og det har vært mange konflikter i selskapet. Mange har hatt problemer med å få utbetalt det de har krav på av lønn og feriepenger. Jeg kjenner også at det har vært innrapportert feil lønnsopplysninger til skattemyndighetene slik at skattesatsen på de ansatte har blitt feil, sier kilden.

Kvalito-sjef Kim Størdal Toftner sa tirsdag formiddag til digi.no at Skattekontoret krevde inn moms på 1,1 millioner kroner for 2003, men at det ikke ble tatt hensyn til at selskapet hadde krav på en momsrefusjon på 1,8 millioner kroner, som følge av tap i selskapet. Han mener fylkesskattekontoret krever inn moms for penger de ikke har tjent.

- Konkursen er blodig urettferdig. De vil ta inn moms på penger vi ikke har tjent. De åpner konkurs på fiktiv gjeld, sa han til digi.no tirsdag formiddag.

Til toppen