Kvanteprikker kan gi optiske brikker

Forskere ved universitetet i Toronto har vist at plast kan dopes med kvanteprikker som avgir lys når de fanger elektroner.

Forskere ved universitetet i Toronto har vist at plast kan dopes med kvanteprikker som avgir lys når de fanger elektroner.

Forskningen pågår ved University of Toronto Department of Electrical and Computer Engineering under ledelse av 27 år gamle professor Ted Sargent. Plasten som brukes er av en helt spesiell type, mens kvanteprikkene som strøs i plasten – "quantum dots" – består av krystaller av blysulfid (PbS) med en diameter på fem nanometer.

Disse nanokrystallene har den spesielle egenskapen at forbipasserende elektroner oppfatter dem som hull. Når elektronene faller oppe i dem, mister de energi og avgir lysglimt.

Lyset har en bølgelengde på mellom 1300 og 1500 nanometer, det vil si det man i dag bruker i optiske datasamband.

Sargent mener plasten og nanokrystallene vil kunne kombineres med silisiumbasert elektronikk for å framstille integrerte brikker for optisk dataoverføring. Kvanteprikkene er følgelig et alternativ til nanorørene som IBM arbeider med.

En fordel ved nanokrystallene som Sargent og hans gruppe arbeider med, er at de kan framstilles ved forholdsvis lave temperaturer – 150 grader mot 600 til 800 grader for optiske krystaller i dagens fiberoptisk utstyr – og i vanlig romtemperatur.

Forskningen til Sargent er offentliggjort i 28. april-utgaven av det vitenskapelige tidsskriftet Applied Physics Letters.

Til toppen