Kvartalet da alt sviktet for AMD

AMDs tall viser langt lavere omsetning enn ventet. Men investorene ser et lys i det fjerne.

Kvartalet da alt sviktet for AMD

AMDs tall viser langt lavere omsetning enn ventet. Men investorene ser et lys i det fjerne.

AMD har lagt fram svært dårlige tall for første kvartal. Ledelsen, ved COO Dirk Meyer, sier selv at kvartalet er et «viktig tilbakeslag i den strategiske omdanningen av vårt selskap».

Det kan se ut som investorene ikke er helt enige: Etter at tallene ble kjent, økte aksjekursen med 0,37 dollar til 14,65 dollar, tilsvarende 2,6 prosent. De kan med andre ord oppfatte situasjonen slik at ledelsen har tatt de grepene som skal til for å sikre at det går bedre de kommende kvartalene.

I forhold til første kvartal i fjor, falt omsetningen med 7 prosent til 1,23 milliarder dollar. Resultatet ble minus 611 millioner dollar, mot et overskudd på 185 millioner dollar i første kvartal i fjor.

Resultatet omfatter ekstraordinære utgiftsposter knyttet blant annet til kjøpet av ATI Technologies (113 millioner dollar) og til kompensasjonsrelaterte avsetninger (28 millioner dollar). Det tyder på et driftsresultat på rundt minus 470 millioner dollar, tilsvarende rundt 0,85 dollar per aksje.

Analytikerne hadde ventet et tap på rundt 0,48 dollar per aksje. Bare de mest pessimistiske hadde kommet med anslag som nærmet seg det AMD faktiske presterte, men de lå likevel under, med 0,82 dollar per aksje.

AMDs tall står i skarp kontrast til Intels: Erkerivalen går så det suser, og har posisjonert seg for å gjenerobre fjorårets tap av markedsandeler til AMD.

Det ser ikke ut til å være spesielle svakheter med AMDs produktutvikling. I går ble for eksempel en firekjernet Opteron presentert, med nye og interessante egenskaper som ikke finnes i noen av Intels kommende produkter.

AMD-sjef Hector Ruiz varslet kutt i investeringer på 500 millioner dollar i år og ytterligere kutt i driftsutgifter. Han sa også at det vil bli nødvendig å kutte arbeidsplasser, uten å spesifisere omfanget.

Ruiz sa videre at han skal lede en gruppe som skal utrede langsiktige tiltak for å endre måten AMD drives på.

Utsikten for inneværende kvartal ble oppgitt å være «flat, kanskje en liten økning» i forhold til andre kvartal i fjor. Vanligvis er andre kvartal noe svakere omsetningsmessig enn første.

Analytiker JoAnne Feeney fra FTN Midwest Securities, sier til Associated Press at AMD har tonet ned sin markedsretorikk, og at dette oppfattes positivt av investorene: De tror de gjenspeiler et ønske om å fokusere mer på lønnsomhet en på å vinne markedsandeler til nær sagt hvilken som helst pris. Samtidig har Intel signalisert at de kan være interessert i å avlyse priskrigen, som også har svekket dem.

    Les også:

Til toppen