RESULTATERFINANS

Kvartalstallene til Symbian skurrer

Omsetningen svikter, samtidig som selskapets mobilplattform øker i popularitet.

3. sep. 2008 - 13:36

Symbian, den Nokia-eide leverandøren av mobiloperativsystemet Symbian OS, kunngjorde i går sin tall for årets andre kvartal.

Symbians tall er vanskelige å tolke: Selskapet ble i juni varslet om at Nokia ville overta alle utestående aksjer i løpet av andre halvår, og samtidig endre forretningsmodellen ved å gjøre Symbian OS til åpen kildekode.

Tallene viser at omsetningen svikter: Fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år faller den med 14 prosent til 37,8 millioner dollar. Denne utviklingen er ny: Fra første kvartal i fjor til første kvartal i år økte den med 5 prosent.

Omsetningen til Symbian dreier i hovedsak om royalty: Denne posten ble redusert med 18 prosent fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år, til 70,8 millioner dollar. Når Symbian OS blir åpen kildekode, forsvinner denne posten helt.

I andre kvartal 2007 ble det levert 18,7 millioner enheter av Symbian OS. I andre kvartal i år tallet 5 prosent større, 19,6 millioner. Den gjennomsnittlige royalty mottatt mer enhet er redusert fra 4,30 dollar til 3,40 dollar.

Reduksjonen i royalty forklares med at Symbian OS versjon 9 har en annen prisstruktur, som ble laget med tanke på å drive volumsalget oppover. I løpet av kvartalet har stadig flere leverandører av mobiltelefoner gått over til versjon 9.

Det som skurrer, er at antall leverte enheter økte mye raskere enn i første kvartal: 16,4 prosent mot 5,3 prosent. Den nye prisstrukturen på lisensen har altså ikke på langt når greid å akselerere økningen i antall leverte enheter.

I forhold til antall modeller av mobiltelefoner med Symbian OS, ser utviklingen mer positiv ut. Det var på slutten av første halvår 159 ulike Symbian-mobiler på det globale markedet, 30 prosent flere enn for et år siden. Samtidig har de åtte leverandørene som lisensierer Symbian OS 92 nye Symbian-drevne mobiler under utvikling. Det er 48 prosent flere enn for et år siden.

I tillegg til Nokia, leverer også LG, Motorola, Samsung og Sony Ericsson Symbian-drevne mobiler, i tillegg til produsenter fokusert på det japanske markedet og NTT Docomo Foma-nettet.

I første halvår 2009, det vil si etter at Nokia er blitt eneeier i Symbian, vil det opprettes en egen stiftelse, Symbian Foundation, som skal kombinere mobilplattformene Symbian OS, S60, UIQ og MOAP(S) til én forent plattform, og distribuere den som åpen kildekode. Da vil selskapet Symbian Ltd antakelig oppløses.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.