Kvasir kjøpt opp

Nettportal blar opp.

Kvasir kjøpt opp
Søketjenesten Kvasir blir solgt fra Eniro til SOL for 16 millioner kroner. Bilde:

Nyhetsportalen Scandinavia Online (Sol) overtar eierskapet til søketjenesten Kvasir. I går kveld signerte toppsjefen i Sol, Stephan Granhaug, en avtale med Eniro om overtagelse av selskapet. Sol og Granhaug betaler 16 millioner norske kroner når avtalen gjennomføres i starten av 2013. Det melder medienettavisen Kampanje.com.

Men helt ut av Kvasir går Eniro ikke. Eniro vil fortsatt ha et indirekte eierskap gjennom sin eierpost på 50,1 prosent av Sol. Samtidig styrker den andre Sol-eieren, Aller Media (49,9 prosent), seg på søk når de gjennom Sol tar over kontrollen over søketjenesten.

- Kvasir ble bygget opp av Sol og har alltid vært en integrert del av produktet. Men drift og utvikling av selve tjenesten ble værende igjen i Eniro da Aller Media kjøpte seg inn i Sol i 2007. Nå er vi i gang med å implementere vår nye produktstrategi og der kommer søketeknologi til å bli en stadig viktigere del av Sol. Kort sagt skal vi tilby brukerne den beste samlingen av nyheter og innhold fra tusenvis av kilder. For å kunne gjøre den jobben komplett trenger vi en god søketjeneste, sier administrerende direktør og ansvarlig redaktør Stephan Granhaug i Sol til Kampanje.com.

Sterk søkevekst

Granhaug mener kjøpet av Kvasir.no innebærer at Sol blir bedre posisjonert i et sterkt voksende markedet for søkeordsannonsering. Markedet for søkemotorannonsering i Norge i 2012 vokser med nesten 40 prosent i år og den største aktøren i markedet Google Norge tror det samme vil skje neste år.

I dag anslås markedet til å ligge på rundt 1,3 milliarder kroner i år på søk, men det er Google som tar mesteparten av pengene med over 90 prosent av markedet.

- Kvasir er kjent for norske forbrukere som «den norske søketjenesten». Den posisjonen skal vi beholde og styrke. Og brukerne skal oppleve at de får enda mer relevante treff på Kvasir enn hos konkurrentene når det er innhold eller tjenester fra Norge de er ute etter, sier Granhaug til Kampanje.com.

– Samarbeider med Google

Kvasir omsatte i 2012 for rundt 25 millioner svenske kroner.

– Tror du det er mulig for Sol å ta opp kampen med Google i større grad?

– Kvasir samarbeider med Google. Tjenesten gir tilgang til Googles indeks på lik linje med «vanlige» Google, men har i tillegg noen egne tjenester som gir ekstra relevans for norske brukere, spesielt om man søker etter ting som har stått i norske nettmedier eller er ute etter info om norske personer eller bedrifter. I tillegg samarbeider Eniro med Google på annonsesiden. Så her er det en vinn vinn, ikke enten eller, sier Granhaug til Kampanje.com.

– Hvor stor del av dette markedet har du som mål å ta med tjenesten Kvasir?

– Det viktigste for oss er ikke markedsandelen, men at vi får enda bedre anledning til å ta en del av verdiskapingen som søk står for og kan høste gevinsten av å optimalisere det gode samspillet mellom Sol som nyhetsportal og Kvasir som søketjeneste. I tillegg: Vår hovedstrategi er å aggregere innhold. Nå kan vi kombinere den redaksjonelle, prioriterte aggregeringen i Sol med bedre verktøy basert på søketeknologi i bunn, sier Granhaug.

Eniro fortsatt med

Fortsatt er det Eniro, som gjennom sin satsing på Kvasir Media, vil stå for salg og distribusjon av søkeordsannonser i tilknytning til søk som gjøres på tjenesten.

- Vi jobber kontinuerlig med å optimalisere virksomheten til Eniro mot vår kjernevirksomhet som er lokalt søk, og vi ser nå at søketjenesten Kvasir vil ha et større potensiale hos Sol enn hos oss. Vi satser sterkt på prestasjonsbasert annonsering, og opprettholder distribusjon av våre produkter på Kvasir.no selv om Sol nå vil stå for drift og utvikling av søketjenesten, sier Morten Algøy, administrerende direktør i Eniro Norge.

Denne saken ble først publisert på Kampanje.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media, som eier digi.no, eier 49,9 prosent av aksjene i SOL.