AVTALER & KONTRAKTER

Kverker kommunalt mareritt

Evry rydder opp i skandaleprosjekt.

Evrys toppsjef har bestemt seg: Selskapet kverker skandaleløsningen for norske kommuner. Det ble håpløst å få lønnsomhet i prosjektet, som har kostet flere hundre millioner kroner.
Evrys toppsjef har bestemt seg: Selskapet kverker skandaleløsningen for norske kommuner. Det ble håpløst å få lønnsomhet i prosjektet, som har kostet flere hundre millioner kroner. Bilde: Evry
23. okt. 2012 - 09:41

I 2007 slo EDB, som nå heter Evry, med daværende toppsjef Endre Rangnes i spissen på stortrommen. De skulle modernisere norske kommuner med en SAP-basert løsning. Siden den gang har prosjektet ført til hundremillionersklassen for Evry – og mareritt for administrasjonen i en rekke norske kommuner.

– Mareritt
Digi.no har tidligere omtalt skandaleprosjektet, som tidligere har hatt navnet ERV, men som nå er kjent under navnet Digoff. I Haugesund kommune opplevde lønningskontoret at systemet førte til at ansatte har fått for mye lønn utbetalt og i Sauda måtte kommunen selv ta tap for å ha gjort feilutbetalinger.

– Dette er et mareritt. De ansatte vet ikke om lønnen er rett, om sykepengeutbetalingen og feriepengeutbetalingen er rett og om pensjonsopplysningene deres blir riktig innrapportert. I tillegg er det nesten umulig å forstå lønnsslippene, sier hovedtillitsvalgt Wenche-Lill Frette til Haugesunds Avis i fjor.

Svimlende tap

Fra 2007 til 2010 har Evry hatt en negativ kontantstrøm på svimlende 600 millioner kroner takket være prosjektet.

I første kvartal 2011, etter at EDB og EgroGroup slo seg sammen, besluttet selskapet å fryse nyutviklingen av systemet samt stoppe alt nysalg.

Planen var å få kontroll på utfordringene og evaluere om produktet har livets rett. Det ble allerede da slått fast at det var en høy risiko å fortsette satsningen på systemet.

Mjøs kverker prosjektet

Etter over ett år med intern evaluering meldte Evrys konsernsjef Terje Mjøs at de nå har bestemt seg. De vil ikke lengre utvikle eller selge Digoff til noen, og bare de som allerede har kjøpt inn systemet vil få support.

Markedspotensialet for å satse videre var ikke stort nok og Evry så ikke hvordan de kunne nedjustere risikoen eller investeringene som skal til for å få et ferdig produkt klart.

– Men jeg understreker at vi vil stå bak våre leveranser og honorere våre kontrakter, sa Mjøs på presentasjonen av kvartalstallene.

Men de kommunene som har systemet vil, slik digi.no har forstått det, måtte se seg om etter alternativer når kontrakten med Evry løper ut. De vil ikke bli fornyet.

Tar tap

Det kommunale IT-eventyret som ble et mareritt er dermed et avsluttet kapittel. Men først må avskrivningene tas. Avslutningskostnaden er satt 112 millioner kroner. 51 millioner av dette er avskrivninger mens resten er et direkte tap Evry må ta for å stenge ned prosjektet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.