SIKKERHET

Kvinne døde etter løsepengevirus-angrep

Skal være første gang denne typen angrep har fått fatale konsekvenser.

En kvinne døde etter at hun måtte sendes til en annen by da sykehuset ble rammet av et løsepengevirusangrep.
En kvinne døde etter at hun måtte sendes til en annen by da sykehuset ble rammet av et løsepengevirusangrep. Illustrasjonsfoto: Marius Jørgenrud
18. sep. 2020 - 11:52

En kvinnelig pasient måtte omdirigeres til et annet sykehus etter at sykehuset i Düsseldorf ble rammet av et såkalt løsepengevirus-angrep. Det førte til at kvinnen ikke fikk hjelp i tide, og døde.

Løsepengeangrepet skal ha satt deler av sykehusets datasystemer ut av spill i en uke. Det svake punktet skal ha vært en «mye brukt kommersiell tilleggsprogramvare», uten at sykehuset vil spesifisere på dette tidspunktet, skriver Techxplore.

Angrepet førte til at alle systemer krasjet gradvis, og sykehuset fikk ikke tilgang til data. Dermed måtte øyeblikkelig hjelp-pasienter omdirigeres, og operasjoner utsettes.

Sykehuset selv fikk aldri noe løsepengebrev, men etterforskerne tror Heinrich Heine-universitetet, som sykehuset er tilknyttet, kan ha vært det egentlige angrepsmålet.

Da angriperne fikk vite at sykehuset var rammet og at pasienter ble skadelidende, skal de ha avbrutt angrepet og sendt en digital nøkkel for opplåsing av serverne til etterforskerne.

Dataangrepet blir nå etterforsket som uaktsomt drap av tysk politi.

I USA ble 764 helseinstitusjoner rammet av løsepengeangrep i 2019. Det er mange kjente tilfeller tidligere der helseinstitusjoner er rammet av løsepengeangrep, men ingen dødsfall som knyttes til dette før nå.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.