KARRIERE

Kvinnelige PC-brukere får belastningsskader

Norges første undersøkelse av PC-relaterte belastningsskader avdekker at svært mange norske kvinner har det vondt når de jobber med PC. Og nesten like mange blir hjemme på grunn av plagene.

8. okt. 2001 - 13:05

Hittil har det vært svært dårlig med dokumentasjon i Norge på PC-relaterte sykdommer som musesyke og datanakke. Derfor har digi.no sammen med IKT-Norge og Muskel & Ledd Konsulentene (MLK) utført en undersøkelse** ved hjelp av analyseselskapet Norsk Statistikk.

Resultatene er nedslående for norske, kvinnelige PC-brukere. Hele 31 prosent av dem som daglig sitter foran en datamaskin i mer enn én time, oppgir at de har problemer eller plager med nakke.


Og over en fjerdedel oppgir at de i løpet av det siste året har hatt fravær fra jobb eller skole som følge av disse plagene.

Men det er ikke bare nakker som plager PC-kvinner: også hoder (16 prosent) og skuldre ( 22 prosent) er vonde. Mange kvinnene oppgir at de har mer enn
én plage.

Det som kanskje er noe oppløftende er at kun åtte prosent av kvinnene som sier de bruker PC daglig, har plager med armene.

Hva så med mennene?

Mens 55 prosent av kvinnelige PC-brukere sier de ikke har problemer, oppgir nesten tre fjerdedeler av norske menn at de heller ikke føler noe ubehag ved
å jobbe på datamaskinen.

Og bare én av ti menn hevder at de har vært borte fra jobben som følge av slike vondter.

Til sammen oppgir 33 prosent av norske PC-brukere (uansett kjønn) at de har vondt i nakke, skulder, arm og/eller hode når de jobber på datamaskinen.


Norsk Statistikk
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.