KARRIERE

Kvinner bør stresse ned

- Det at nesten hver tredje kvinnelige PC-bruker opplever datarelaterte plager, kommer ikke bare av at de sitter feil foran skjermen. Yrkesaktive kvinner stresser mer enn tidligere, og må ta det med ro.

8. okt. 2001 - 13:06
Det mener Tom Skjønnhaug, ekspert på belastningsskader og daglig leder ved Muskel & Ledd Klinikken i Oslo.

Han har sammen med digi.no og bransjeorganisasjonen IKT-Norge tatt initiativ til en spørreundersøkelse** for å kartlegge omfanget av datarelaterte plager som musearm og datanakke.
I undersøkelsen kom det frem at hele 31 prosent av de kvinnene som daglig sitter foran en datamaskin i mer enn én time oppgir at de har problemer eller plager med nakke.


- Dette er kolossalt mye, sier Skjønnhaug som imidlertid ikke er overrasket over resultatene. Han mener årsaken til at kvinner i større grad enn menn rammes av datarelaterte plager er at kvinnene jobber på en helt annen måte.

- Kvinner har lettere for å stresse seg opp og lettere for å føle press. Det har mer med livssituasjonen å gjøre enn akkurat hvordan man sitter foran PC-en, sier han.


Undersøkelsen viser at de fleste har smerter i nakke, hode og skuldre. Kun åtte prosent av kvinnene som deltok i undersøkelsen hadde såkalt musearm.

Det er ifølge Skjønnhaug fordi plagene som oftest starter i nakken og skuldrene. Men alle plagene er symptomer som kommer av store muskelspenninger.

- Man behøver ikke være så fokusert på å kjøpe nye stoler og bord. Det hjelper ikke. Problemet sitter i personen selv, sier Skjønnhaug.

Han mener man må bli klar over måten man jobber på, og sørge for å få et forandret bevegelsesmønster både på jobb og i fritiden. Man må ikke sitte med skuldrene oppunder ørene og spenne seg. I tillegg bør man være oppmerksom på uvaner. Mange spenner seg fordi de kanskje har for vane å lene seg på en arm når de sitter foran PC-en, eller at de har for lang avstand til skjermen.** Undersøkelsen er gjennomført av analysebyrået Norsk Statistikk blant et tilfeldig, representativt utvalg av Norges befolkning. Det er intervjuet 1000 personer, og undersøkelsen ble gjennomført i mai 2001. Resultatetene må tolkes innenfor statistiske feilmarginer på 1,4 - 3,2 prosent. Usikkerheten er størst ved et prosentresultat på 50 prosent og minst ved prosentresultater på 5 prosent / 95 prosent.
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.