ANALYSER

Kvinner mest redd for stråling

Sosiolog Trond Blindheim forklarer kvinnens redsel for stråling med at de er mindre risikoorienterte.

3. nov. 2008 - 10:09

Ekspertene strider seg imellom om hvorvidt stråling er farlig. I en tidligere studie utført ved Institutt for fysikk ved NTNU i Trondheim viste det seg at personene fikk hodepine uansett om det ble sendt ut stråling eller ikke, litt mer når det ikke var noen stråling. Det var altså ikke strålingen som forårsaker hodepinen, sa professor Lars Jacob Stovner ved NTNU.

Nå viser en undersøkelse utført av Norsk Respons mot 1000 respondenter at kvinner i større grad enn menn lar seg påvirke av varslene. - Kvinner er mer trygghetsorienterte enn menn, mener sosiolog.

I en undersøkelse som omhandler mobiltelefoner og frykt for stråleskader, viser det seg at kvinner i større grad enn menn frykter at strålene fra mobiltelefonen skal skade dem. 42 prosent kvinnelige mobilbrukere frykter strålingen mens 27 prosent menn er redd for dette.

Sosiolog og rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Trond Blindheim, forklarer det med at menn er mer risikoorienterte enn kvinner.

- Kvinner er mer trygghetsorienterte enn menn. Dessuten er de mer åpen for helseinformasjon enn menn. Kvinner gårt oftere til helsekontroll, de spiser sunnere, er mer engstelige i trafikken, og er generelt sett mer omsorgsfulle med seg selv og omgivelsene.

Menn er oppdratt ti å ta sjanser, de spekulerer på børsen, hopper fallskjerm, leker krig, kjører racerbil går sjelden på helsekontroll. Kort sagt: Menn er fatalister. De av dem lytter til sine kvinner, lever lengst, forteller Blindheim.

Det er også større frykt blant dem i offentlig sektor enn i privat (40 prosent mot 34 prosent), noe som i første rekke kan skyldes at det er overvekt av kvinner ansatt i offentlig sektor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.