Kvinnesterk ledelse i Microsoft Norge

IT-bransjen sliter med å rekruttere kvinner. Microsoft Norge er unntaket.

Kvinnesterk ledelse i Microsoft Norge

IT-bransjen sliter med å rekruttere kvinner. Microsoft Norge er unntaket.

IT-bransjen sliter med å lokke til seg kvinner, og bedrifter som klarer 25 prosent kvinneandel slår seg tilfredse på brystet.

Microsoft Norge har plassert lista høyere enn som så. Selskapet er i flere år på rad kåret til «beste arbeidsplass». Kvinneandelen er 32 prosent. I ledergruppen er hele 44 prosent kvinner. Flere av dem innehar ansvaret for tunge tekniske områder.

digi.no møter to tungvektere av kvinner som begge har over 20 års erfaring i IT-bransjen. Anne Foss Abrahamsen og Vigdis Austrheim er ansvarlige for henholdsvis Microsofts konsulentavdeling og for storkundeavdelingen.

– All vår erfaring tilsier at kvinner gjør en god jobb i IT-bransjen. Vi blir likevel bekymret for at det til tross for alle utsikter til fleksible arbeidsordninger og teknologi til å jobbe hjemmefra når det passer, ikke ser flere kvinner i IT-bransjen, sier Foss Abrahamsen til digi.no.

Hun startet sin karriere for 22 år siden i USA i selskapet Arthur Andersen og senere Atlanta og Accenture. Med en bachelor-grad i informasjonsteknologi og en MBA i finans fra University of Georgia, var hun svært godt rustet til å ta lederverv i IT-bransjen.

– For meg har det bare vært fordel å være kvinne, og det var jo enda lavere andel for 20 år siden. Jeg passet derfor på å ikle meg røde drakter for å være ekstra synlig i et ellers glissent kvinnemiljø, ler Foss Abrahamsen.

Hun medgir at hun var privilegert som fikk en kvinnelig sjef på sin første jobb. Dermed ble det lettere å slå seg frem, og hun fikk grave seg ned i databaser og designe arkitektur for store systemer uten å motarbeides av forutinntatte holdninger.

Foss Abrahamsens kollega Vigdis Austrheim nikker samtykkende. Hun har merkantil bakgrunn og begynte i Microsoft i april 2006 som direktør for storkundeavdelingen. Vigdis har lang fartstid fra bransjen og har arbeidet med teknologi, salg, markedsføring og ledelse i selskaper som Digital og WM-data, i tillegg til mindre gründervirksomheter.

– Det er klart det kunne være tøft å begynne å selge tunge tekniske løsninger i begynnelsen av min karriere, men jeg lærte meg raskt å snakke om biler og fisking og dermed var mye gjort, forteller Austrheim.

Hun tror at mye av suksessen for gode forretninger skjer på det mellommenneskelige plan.

Nylig ansatte Microsoft Norge enda en kvinnelig tungvekter som snur på flisa og går fra Redmond (hovedkontoret til Microsoft) til Microsoft Norge. Amerikanske Nina Sundberg med norsk far, blir trolig den mest teknisk tunge direktøren som skal lede forretningsområdet server og plattform og har ansvaret for produkter som Windows Server, databasen SQL server og Microsofts produkter rundt sikkerhet og drift av IT systemer.

Sundberg har seks års erfaring fra IT-industrien og tre års erfaring fra hovedkontoret til Microsoft i Seattle hvor hennes primære ansvar var utvikling av nye forretningsmodeller for Microsoft Server programvare.

Både Austrheim og Foss Abrahamsen har gode erfaringer med å rekruttere seniorkonsulenter og salgsressurser, og anslår at de har fått klart å dekke de 20 hodene som de nylig har etterspurt.

– Vi ser av søknadene som kommer inn at kvalifikasjonene er bedre enn noen gang. Vi er selvfølgelig veldig godt fornøyd med å klare å få inn gode folk i et vanskelig arbeidsmarked, men må innrømme at vi gjerne skulle hatt flere kvinnelige søkere, sier Austrheim til digi.no.

Til toppen