RESULTATERFINANS

Kvitter seg med SBS etter korrupsjonssak

For å distansere seg fra korrupsjons-skandalen, går Siemens hardt til verks og vil kvitte seg med alle sine 200 konsulenter.

4. okt. 2006 - 09:20

I en overraskende og svært oppsiktsvekkende avgjørelse for norsk IT-bransje å være, gir Siemens opp sin konsulentvirksomhet - i et marked som skriker etter IT-folk.

På et allmannamøte tirsdag ble de ansatte i Siemens Business Services informert om at Simens vil selge datterselskapet som en følge av korrupssjonssaken i forbindelse med forsvarsavtalen. Selskapet har nå rundt 200 ansatte.

- Den tillitskrise som har oppstått gjør det umulig for oss å eie Siemens Business Services. Vi har startet prosessen med å finne en kjøper som kan videreføre verdiene i selskapet og ivareta de forpliktelser vi har overfor ansatte og kunder, sier Per Otto Dyb, administrerende direktør i Siemens til Dagens Næringsliv.

Men SBS har gir seg selv god tid:

- Vi har gitt oss selv 12 måneder før det er avsluttet, forteller Arne Besberg, arbeidende styreformann i SBS, til digi.no.

Bakgrunnen for saken er to i utgangspunktet separate saker. I den første saken avslørte en mellomleder som hadde fått sparken at Siemens hadde overfakturert Forsvaret for PCer og servere man hadde levert. I våres - over et år etter avsløringen - gikk Siemens med på å betale tilbake 48 millioner kroner.

Men da hadde toppsjefen og to andre ledere måtte gå, og en langt mer alvorlig sak hadde seilt opp. SBS skal ha spandert dyre fester, gaver og ferie-reiser på ansatte i Forsvaret, mens de forhandlet med forsvaret om utvidelser av sine store driftstkontrakter.

Etter en intern granskning, oversendte Forsvaret saken til Økokrim som har satt i gang etterforskning for mulig korrupsjon og bedrageri. Anklagene kan føre til fengselsstraffer for de involverte.

Salget kunne ha skjedd på langt verre tidspunkter, IT-ledigheten stuper og det er stor mangel på folk. Men en kunde har allerede fått håndplukke konsulenter: Etter avsløringen, har Forsvaret bestemt seg for å gjøre driften selv og har ansatt en stort antall av SBS-folkene som satt på hos Forsvaret på Kolsås.

Mulige kjøpere er flere: De siste årene har økt konsentrasjonen i norsk IT-bransje etter at særlig EDB, Ementor og ErgoGroup har gjort en rekke store oppkjøp.

Siemens-sjef Dyb, som har vært styreformann i SBS, er veldig tydelige i sin begrunnelse.

- Vi beklager på det sterkeste de feil som er begått og de belastninger det har påført Forsvaret. Vi har tatt en rekke grep for å rydde opp i Siemens Business Services, men de funn som er gjort til nå, og de funn vi må forvente avdekkes i gjennomgangen som fremdeles pågår er så alvorlige at vi ikke lenger ser noe forsvarlig drift i Norge, sier Dyb til Dagens Næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.