Kyberdemonstranter truer Verdensbankens Internett-konferanse

Verdensbanken skulle arrangert et årsmøte om globalisering, fattigdom og utvikling i Barcelona, men valgt å flytte det til Internett. Kyberdemonstranter truer med å lamme serverne.

Verdensbanken skulle arrangert et årsmøte om globalisering, fattigdom og utvikling i Barcelona, men valgt å flytte det til Internett. Kyberdemonstranter truer med å lamme serverne.

Utviklingsårsmøtet i Verdensbanken skulle vært holdt i Barcelona i neste uke. Trusler fra ulik hold om militante demonstrasjoner - årsmøtet i Praha i september i fjor er fortsatt et ferskt og fælt minne - fikk banken til å gjøre det om til en Internett-basert telekonferanse i stedet.

Arrangøren ønsker å framstå som åpen, og har følgelig lagt inn seanser der publikum får delta interaktivt ved å sende spørsmål per e-post. Disse samles opp av møteledelsen og fordeles til de akkrediterte deltakerne, slik at de kan svare.

Ifølge den britiske avisa The Guardian truer flere motstandere av dagens ikke politisk kontrollerte globalisering å organisere e-post-aksjoner slik at konferansen overlesses av kritiske spørsmål. Avisa nevner blant annet Greenpeace og Friends of the Earth, som begge har erfaringer med vellykkede e-postaksjoner. Greenpeace har rettet sine aksjoner mot private bedrifter og tvunget fram innrømmelser, mens Friends of the Earth har ved flere anledninger overbelastet dataanlegget i Det hvite hus med koordinerte e-postprotester fra hundre tusen motstandere av USAs klimapolitikk.

The Guardian siterer også en ikke-navngitt hacker som truer med å gå videre og bruke sine IT-ferdigheter til å komme inn i bankens IT-system og sabotere konferansen.

Banken sier den har tatt sine forholdsregler, men at den ikke kan gardere seg ett hundre prosent. Den oppfordrer aktivistene til å reflektere over sine holdninger til tale- og diskusjonsfriheten.

Der ligger kanskje et poeng: Man kunne latt konferansen gå sin gang, og så bruke masse-e-post mot bankens normale drift. Verdensbankens utviklingskonferanser er som regel preget av vakre ord som som ikke kan sies for ofte. Der regjerer englene. Det er mer i det daglige banken praktiserer prinsippet om å ta fra de fattige og gi til de rike.

Til toppen