BEDRIFTSTEKNOLOGI

L&H med talestyrt bærbar trådløs Internett-terminal

Talestyrt e-post-applikasjon, opplest oversikt over mottatt e-post, diktat av ny e-post melding og talestyrt e-handelstransaksjoner er noen av de internett-relaterte oppgavene til den ny talestyrte lommemaskin med trådløs Internett-tilgang. Maskinen er produsert av belgiske Lernout & Hauspie og kommer på markedet innen årsskiftet.

Eirik Rossen
9. feb. 2000 - 15:31

Applikasjonen i prototypen dekker de tre sentrale funksjonene i moderne taleteknologi: talte kommandoer, diktat og opplesing av lagret tekst. Det er ikke opplyst om hvordan man bytter mellom kommando og diktatmodus.

En demonstrasjon viste hvordan prototypen kunne brukes til en rekke Internett-relaterte oppgaver:

  • talestyre en e-post-applikasjon, med kommandoer som "neste melding", "send melding" osv
  • lese opp oversikt over mottatt e-post, og enkeltmeldinger
  • diktat av ny e-post-melding
  • talestyre enkle forespørsler til søkemotor for Internett, av typen "hva er været i Fresno"
  • talestyre e-handelstransaksjoner, som å kjøpe en bok på Amazon.com eller kjøpe aksjer

Plattformen som Lernout & Hauspie har valgt, er bygget rundt den kommende Intel-brikken StrongArm II som styres av en Linux-variant tilrettelagt lommemaskiner. Konseptet er døpt Nuk, som skal være en forkortelse av det hawaiianske ordet for ekko, "nukulu".

Kombinasjonen StrongArm II og lomme-Linux skal gi minimalt energiforbruk, samtidig som talegjenkjenningen gis en ytelse tilsvarende det man hadde fått på en Pentium III i rundt 400 MHz.

De første produktene basert på dette konseptet er lovet innen utgangen av året. Amerikanske medier antar et prisleie mellom 200 og 600 dollar.

Ifølge Lernout & Hauspie er dette første gang man viser talegjenkjenning med stort ordforråd på en Linux-basert lommemaskin.

I New York spratt Lernout & Hauspies aksjekurs opp 33 prosent etter demonstrasjonen. Ifølge Wall Street Journal mener analytikere dette dreier seg om en overreaksjon, siden det er for lite grunnlag for å vurdere når inntektene fra Nuk-konseptet vil komme. Selve prosjektet har vært offentlig kjent siden sommeren 1999.

Det er ikke kjent hva slags andre språk enn engelsk Lernout & Hauspie tenker seg. Det har hittil i dag vært umulig å komme i kontakt med taleføre representanter for selskapet. Ekspertisen i selskapets norske samarbeidspartner, Nordisk Språkteknologi på Voss, er også utilgjengelig for kommentar.

Lernout & Hauspies kommersielle produkter gjenspeiler en allsidig ekspertise innen språkteknologi, fra talestyring og talegjenkjenning til oversettelsessystemer for til sammen 61 språk. Selskapet er delvis eiet av Microsoft.

Les mer om språkteknologi:


Minst et år før C-Pen kommer på norsk
C-Pen 600 leser og oversetter på direkten
Vil luke ut stvaefleifene til høsten
Teksting på direkten i NRK
Internasjonal satsing på språkteknologi i Voss
Kast tastaturet i år 2001

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.