La Magcom hvile i fred

Det er flott å være modig, men Magcom var dødsdømt fra dag én og siden har oddsene blitt enda dårligere.

Q-Free ASA har kjøpt restene av Magcom og lover å relansere både den originale telefonen og løsninger for transportbransjen.
Les mer om Q-Frees planer: Magcom-telefoner snart tilbake i salg
Har Q-Free et ess i ermet, eller er oppkjøpet det glade vanvidd?

Q-Free har trolig samtlige odds mot seg hvis de virkelig skal relansere telefonen. Magcom kom seg aldri inn i mobilmarkedet, ikke minst på grunn av et bratt fallende finansmarked, og siden har ting bare blitt enda verre. Det skal godt gjøres å komme på plussfaktorer for det tross alt lille trondheimsselskapet som nå vil blåse nytt liv i Magcom.

digi.no og mange andre var fra starten av skeptiske til Magcom fordi mobiltelefon-industrien er såpass moden. Utvikling og produksjon av mobiltelefoner er blitt en kamp om stordriftsfordeler der selv ikke Sony tør eller klarer å stå alene.

Skal du overleve i mobiltelefonbransjen, må du produsere enorme volumer og utvikle flere nye produkter i parallell. Du skal også ha mye flaks - Ericsson satset trolig for tidlig på GPRS, mens Nokia ventet. Mye tyder på at Nokia vant mye på dette. At Magcom hadde en litt større skjerm en de fleste konkurrentene er ikke nok - Nokia kan kjøpe samme skjerm - til en lavere pris.

Magcom-telefonen var dyr og det ble ingen storm i butikkene. Det var da også greit, for Magcom slet med å få danske Flextronics til å produsere større volumer.

Q-Free forteller at selskapet trenger Magcoms teknologi og skal lage "løsninger for transport-bransjen". Hva dette er, vil ikke Q-Free svare på, men det skal ikke så mye fantasi til for å tippe flåtestyringssystemer. Magcom-telefonen kan tilpasses til å bli en dataterminal i lastebil. Slike løsninger kobles vanligvis sammen med GPS og skjermer for å vise kart og informasjon.

Og nettopp her ligger problemet. Dette er også et svært etablert marked - et søk på for eksempel "fleet managment terminal" generer 354 treff på Fasts søkemotoren. Dessuten - i denne type løsninger er mesteparten av arbeidet nedlagt i maskinvare-designen av Magcom bortkastet. Det er programvaren og det ukjente operativsystemet Magcom bruker som er som er interessant.

Det er mulig at Q-Free ikke skal kaste seg inn i dette markedet og kan forsvare investeringen på 5,5 millioner kroner med mindre ambisiøse prosjekter. Q-Free burde konsentrere seg om dette og ikke kaste bort penger på å slåss mot giganter som Nokia.

Til toppen