- La oss få jobbe mer overtid

Fabrikk-ansatte i Foxconn fortviler.

Arbeidere ved en Foxconn-fabrikk i i Shenzhen i Kina. Anlegget blir også kalt Foxconn city på grunn av dets enorme størrelse.
Arbeidere ved en Foxconn-fabrikk i i Shenzhen i Kina. Anlegget blir også kalt Foxconn city på grunn av dets enorme størrelse. (Bilde: Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images)

Fabrikk-ansatte i Foxconn fortviler.

Det er et dilemma at Vestens søkelys på de kritikkverdige arbeidsforholdene ved Foxconn sine anlegg i Kina har medført endringer som kan gjøre hverdagen til ansatte vanskeligere.

To år etter at en serie selvmord skapte overskrifter verden over, er fabrikkarbeidere mer bekymret over ett av tiltakene som var ment å skulle beskytte dem, nemlig reduksjon i overtidsbruk, skriver Wall Street Journal.

Et flertall av fabrikkansatte i Shenzhen avisen har pratet med sier at de jobber mellom 10 og 15 timers overtid i uken. Omkvedet er at de ønsker å jobbe mer for å få endene til å møtes.

Foxconn bekrefter overfor avisen at de er kjent med «murring» blant ansatte om reduksjonen i overtid.

Sikkerhetsnettene Foxconn har hengt opp for å hindre fortvilte ansatte fra å hoppe i døden preger fortsatt fasaden ved fabrikker og gigantiske sovebrakker, som her i Shenzhen.
Sikkerhetsnettene Foxconn har hengt opp for å hindre fortvilte ansatte fra å hoppe i døden preger fortsatt fasaden ved fabrikker og gigantiske sovebrakker, som her i Shenzhen. Bilde: China Photos/Getty Images

Overtidskutt

Etter kinesiske lov er arbeidsuken på 40 timer. Det er tillatt å arbeide mer, men ikke utover i snitt 9 timer per uke.

Blant tiltakene Foxconn har forpliktet seg til er å redusere overtidsbruken kraftig, slik at den faktiske arbeidstiden er i overensstemmelse med lovverket innen 1. juli 2013.

Dette blir altså møtt med stor skepsis blant ansatte, som ifølge Wall Street Journal har en snittlønn på 2.200 yuan i måneden. Det tilsvarer 1.950 kroner før overtid.

Foxconn har tidligere gått med på at reduksjon i overtidsbruken ikke skal gå ut over inntekten til arbeiderne, som utvikler komponenter og setter sammen produkter blant annet for Apple, Sony, Microsoft, Nokia, Samsung og en rekke andre.

Det tegnes et bilde av at overgangen blir dyr for verdens desidert største elektronikkprodusent, som allerede har pressede marginer. En talsmann for selskapet sier at de regner med at lønningene i Shenzhen vil stige med 80 prosent i løpet av de neste tre årene.

Med godt over en million ansatte i Kina vil lønnsutgiftene til Foxconn øke med 1,4 milliarder dollar til neste år, da nye overtidsbestemmelser innføres, ifølge beregninger gjort av analyseselskapet Bernstein Research.

    Les også:

Til toppen