Lab på én brikke tester for fugleinfluensa

På én time kan en ny «lab på én brikke» avsløre hvorvidt pasienten har fugleinfluensa.

På én time kan en ny «lab på én brikke» avsløre hvorvidt pasienten har fugleinfluensa.

Den fransk-italienske halvlederprodusenten STMicroelectronics lanserte for et par år siden et «laboratorium på én brikke» for å analysere blod- og vevsprøver: In-Check. Prøven pumpes inn i brikken som foretar alle analyser, også kompliserte DNA-analyser. Resultatene leses av en optisk leser og føres derfra til en PC. Brikken kastes etter bruk, slik at det trengs en ny brikke for hver ny prøve.

Ifølge en pressemelding i går, har STMicroelectronics innledet et samarbeid med Veredus Laboratories i Singapore, kjent blant annet for å ha utviklet prøver for å avsløre fugleinfluensa. Samarbeidet tar sikte på å levere en spesiell utgave av In-Check-brikken for å teste for fugleinfluensa. Systemet skal kunne fastslå etter én time og med én prøve hvorvidt en pasient er smittet med H5N1-viruset eller en mindre alvorlig variant.

Den beste prøvepakken som Veredus har levert hittil, krever analyser i et laboratorium, og tar fire timer for hver prøve. En In-Check-basert test for fugleinfluensa vil derimot kunne brukes overalt, bare man har tilgang til en PC, gjerne en bærbar.

Et In-Check-system for fugleinfluensaprøver vil kunne selges for mindre enn 10 000 dollar, tror STMicroelectronics. Hver brikke vil koste «noen titalls dollar», altså noen hundre kroner.

Brikken er på størrelse med en vanlig PC-prosessor. Den består av en rekke små kanaler og ventiler, samt en PCR-reaktor (polymerase chain reaction). DNA-prøven pumpes inn i brikken sammen med en reagent. Reaktoren behandler prøven og beregner resultatene. Avlesingen skjer optisk, det vil si uten fysisk kontakt mellom brikken og avleseren.

STMicroelectronics tror systemet kan komme på markedet i løpet av høsten. Målet er å få systemet ut til alle slags klinikker og sykehus.

I fjor kunngjorde STMicroelectronics et samarbeid med finske Mobidiag om et In-Check-system for å avsløre sepsis-bakterier.

Til toppen