Laber interesse for miljø-PC-er

Norske bedrifter vil heller spare noen hundrelapper enn kjøpe Fujitsu Siemens' spesielle miljø-PC-er.

Norske bedrifter vil heller spare noen hundrelapper enn kjøpe Fujitsu Siemens' spesielle miljø-PC-er.

Salget av grønne PC-er i Norge gjenspeiler en tendens til å snakke pent om miljøet, men samtidig sørge for at miljøhensyn holdes utenfor anbudsinnbydelsene. Fujitsu Siemens holder fast ved sin miljøsatsing, men klager over at kundene velger de rimelige modellene, med høyere energiforbruk, lavere grad av resirkulering, og mer støy.

– Vi utviklet vårt første grønne hovedkort i mars i fjor, minnes PC-sjef Jarle Bjørn Hansen i Fujitsu Siemens Norge. – I oktober i fjor introduserte vi vår første miljø-PC på bedriftsmarkedet, og har siden lansert flere modeller.

Salget har ikke gått særlig bra. Hansen mener at det er allment sett lite oppmerksomhet rundt fordelene med miljøvennlige PC-er, og at miljøtiltak som Svane-merking ikke fungerer etter hensikten.

– Det er ressurskrevende å utvikle og produsere miljøvennlige PC-er. Vi må ta i bruk nye materialer og produksjonsmetoder, og redusere bruken av miljøgifter til et minimum. Det krever full omstilling av produksjonslinjer, og kvalitetssikring hos både oss og underleverandørene. Det stilles spesielle krav til emballasje og transport. Til gjengjeld får man PC-er som belaster miljøet minimalt både når de produseres, brukes og kastes. Alt dette er verdt de ekstra hundrelappene som miljø-PC-en koster.

Hansen forteller at mange kunder nikker interessert til disse argumentene, men faller tilbake til vanlige modeller når de skal bestille utstyr.

– Det er også svikt på miljøsiden. I likhet med resten av bransjen har vi valgt å trekke oss fra Svane-samarbeidet. Vi betalte tusener av kroner til Svanen hvert år, men de gjorde ingenting for å markedsføre opplegget med miljømerking.

I stedet har bransjen i Norge blitt enige om en egen miljødeklarasjon, IKT-bransjens ECO, som dekker miljøkravene i Svanen, TCO 2003 og den tyske "Blauer Engel", uten å kreve spesielle avgifter av produsenten. Denne deklarasjonen er under revisjon, og vil bli kunngjort av IKT-Norge når den nye utgaven er klar.

Noe av det spesielle ved å bruke miljø-PC-er er at de praktisk talt ikke høres.

– Harddiskene har spesielle oljedempede lagre. Store vifter begrenser rotasjonshastigheten, og temperaturovervåkning gjør at de snurrer bade når det er nødvendig. Et eget stillemodus for vanlig bruk gjør at man kan halvere klokkefrekvensen på prosessoren, slik at varmeutviklingen blir så lav at viften aldri går rundt. Når de ikke brukes, går de automatisk i dvale. Undersøkelser viser at på en typisk åttetimers dag er PC-en aktiv i bare 3,75 timer.

Én positiv utvikling er det likevel på miljøsiden: Flatskjermer er i ferd med å ta over for katoderørskjermer. Blybelegget i disse skjermene gjør resirkuleringen så dyr at det faktisk lønner seg å spandere de noe dyrere flatskjermene.

Til toppen